Aroma zilei / Vanilia

Home « Tendințe « Delicatese

Puține sunt persoanele care nu recunosc parfumul delicat al vaniliei, gustul ce ne bucură papilele gustative sau floarea gingasă și delicată a acesteia. Dar pe lânga faptul ca o regăsim sub diverse forme si ne bucură prin dulciurile specifice ei, vanilia are la bază o istorie destul de interesantă.

Pe bună dreptate este considerată ca fiind unul dintre cele mai scumpe condimente din lume la ora actuală. Vanilia este fructul unei orhidee cățărătoare originară din America Centrală. Utilizată în Antichitate de triburile aztece pentru aromatizarea ciocolatei, aceasta ne-a dovedit în timp că beneficiile ei nu se limitează la aroma dulce și la gustul delicat, apreciat în egală măsură de mari și mici.

Vanilia face parte din familia „Orchidaceae”, este o planta cățărătoare ce poate ajunge pâna la 10 m înălțime, cu un miros încantator, flori galbene impozante din care se formează păstăi de 15 – 20 cm lungime si este băgată in categoria mirodeniilor.

Elegantă, aromata, dulce, cu un gustu placut, intens parfumată si aromatică, sunt putine complimente aduse acestei mirodenii. Spre deosebire de altele, procesarea vaniliei este destul de complicată.

Este un ingredient esential pentru multe rețete de prăjituri, budinci, checuri, ciocolate, băuturi, sosuri, produse de patiserie, fiind folosită aproape exclusiv pentru mancarurile dulci, folosirea ei in feluri sarate fiind foarte rară. Terapeutic, vanilia protejează organismul de o boală numita siclemie (o forma de anemie).

Vanilia conține cantități mici ale vitaminelor din complexul B, acestea având un rol foarte important pe mai multe planuri: în sintetizarea enzimelor, în funcționarea sistemului nervos și în reglarea metabolismului. Tot vanilia este cea care conține urme de calciu, magneziu,potasiu, fier, zinc. Acestea fiin esențiale organizmului nostru. Folosită odinioară de indieni, atât ca mirodenie cât și ca un medicament, aceștia atribuindu-i un rol in stimularea inimii.

În comerț găsim mai multe tipuri de vanilie, însă nu toate sunt la fel de sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea produselor industriale conțin de fapt vanilină sintetică. Component de bază al vaniliei adevărate, vanilina este un preparat artificial, pe care îl găsim sub forma unei pulbere cristaline sau a unei soluții. Trebuie să facem distincția între zahărul vanilat, obținut din amestecul zahărului farin cu batoane de vanilie naturale și cel vanilinat, rezultat din amestecul zahărului cu vanilina sintetică, de calitate inferioară.

Cât despre esența de vanilie, aceasta se obține printr-un proces industrial de macerare a păstăilor în alcool. Datorită aromei sale destul de intense, câteva picături sunt suficiente pentru prepararea deserturilor atât de îndrăgite de noi toți.

Va urma: Scorțtișoară, Cocos, Nucșoară, Rom, Mentă, ș.a.

 

Reporter: Roxana samfira

Sursa foto: condimenteweb.ro

Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: arome, vanilie, mirodenii, savoare, beneficii
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement