Musacaua, un deliciu irezistibil

Home « Tendințe « Delicatese

Musacaua este alegerea perfectă pentru această perioadă a anului, un fel de mâncare care oferă calităţi culinare destul de suficiente aşa încât să se îndrăgostească oricine de ea.

Deşi e cunoscută ca o mâncare grecească, musacaua îşi are originea undeva în Arabia. Reţeta, care reuneşte laolaltă legume, carne, sos şi condimente, a pătruns în Europa prin bucătăria Imperiului Otoman, de unde a trecut la greci şi, apoi, în restul continentului. Numele vine din arabă şi înseamnă "răcit".

Din Egipt şi până în România, legumele şi carnea sunt trecute printr-un prim proces de preparare înainte de a fi amestecate şi coapte împreună. De exemplu, în Asia Mică, pentru prepararea ei se folosesc doar roşii şi vinete coapte, în timp ce în Egipt este adăugată şi carnea şi se consumă caldă. În ţara noastră, la prepararea musacalei se adaugă carne tocată de porc prăjită cu puţină ceapă, vinete, cartofi tăiaţi rotund şi prăjiţi, care se pun alternativ cu straturile de carne de porc tocată, peste care se adaugă un sos de iaurt amestecat cu ouă crude, bătute şi două linguri de făină. Noi o servim caldă, nu fierbinte, pentru că există riscul să nu se poată felia.

În schimb, masacaua turcească este un fel de mâncare fără carne, servit rece, şi nu cald, cum se obişnuieşte în România. În Turcia, musacaua se numeşte "imam bayildi", nume dat după povestea unui imam care, văzând această mâncare făcută de soţia lui, a leşinat de poftă. Pe lângă varianta fără carne, turcii mai au o variantă cu carne tocată denumită "Karnıyarık"("burtă despicată"), însă nu la fel de renumită ca precedenta.

În mod tradiţional, turcii mănâncă musacaua asortată cu pilaf sau iaurt uşor diluat, asezonat cu mirodenii. Reţeta lor conţine vinete amestecate cu ceapă tăiată şi usturoi, piper negru, roşii, pătrunjel şi uneori dovlecei, morcovi şi cartofi.

Varianta de musaca cu sos îi este atribuită bucătăriei greceşti, mai exact bucătarului grec Nikolaos Tselementes, care a suprapus pentru prima oară straturile de carne şi vinete, peste care a turnat sos bechamel, după care a băgat totul la cuptor.

Datorită ingeniozităţii acestui bucătar grec, reţeta lui de musaca de acum 80 de ani este prezentă şi astăzi pe mesele tuturor. Mâncarea este compusă din trei straturi de mâncare preparate separat înainte de a fi combinate şi coapte împreună: primul strat din vinete feliate, coapte, sărate şi stropite cu ulei de măsline, al doilea strat, din carne tocată de miel şi al treilea, din pastă de roşii, ceapă, usturoi şi condimente (printre care scorţişoară, piper negru şi ienibahar), apoi totul e asezonat cu sos bechamel. Iar la final, compoziţia se pune la cuptor şi se coace până când primul strat se rumeneşte frumos.

 

Delicios, nu?

 

 

Irina B.

sursa foto: foodnetwork.com
 

Publicat in: septembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, musaca, retete culinare, retete musaca
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement