O reteta demential de buna: Moelleux au chocolat

Home « Tendințe « Delicatese

Ai auzit de "moelleux au chocolat", acel desert franţuzesc care cucereşte inimi şi creează dependenţă? În cazul meu, aşa s-a întâmplat! Mă declar dependentă de ciocolata topită din interior, de gustul parfumat al ei şi de cremozitatea prăjiturii.
 

Desertul "moelleux au chocolat" este marca rafinamentului franţuzesc în materie de dulciuri, fiind considerat răsfăţul absolut pentru toţi amatorii de ciocolată. Pe de o parte, asemănătoare cu "lava cake", dacă este servită fierbinte (datorită ciocolatei din interior), pe de altă parte, distinctivă, dacă este servită rece (conţinutul lichid de ciocolată se transformă într-un mousse consistent), prăjitura oferă o senzaţie gustativă unică şi o experienţă gastronomică greu de uitat.

Deşi prăjitura cu ciocolată topită este atestată ca fiind un desert franţuzesc, se pare că reţeta originală a fost creată în America, de către bucătarul Jean-Georges Vongerichten, care susţine că a inventat prăjitura în New York City, în anul 1987.

Potrivit lui Vongerichten, în timp ce prepara un cozonac de ciocolată la cuptor, a observat că interiorul a rămas cremos (ca şi cum ar curge), că avea un gust bun şi o textură pe măsură.

Prăjitura are întotdeauna patru componente principale: unt, ouă, zahăr şi ciocolată. Untul şi ciocolata sunt topite împreună, în timp ce ouăle sunt fie frecate cu zahăr, pentru a forma o pastă groasă, rezultând un produs finit mai dens, fie sunt separate de albuşuri (care pot fi bătute spumă pentru a conferi mai multă textură fină).

Pentru ca acest desert să fie mai atrăgător decât este, zmeura proaspătă, zahărul pudră sau menta pot fi un decor ispititor, de care să ţii minte mult timp. Iar pentru un gust mai intens de ciocolată, se poate adăuga o lingură de cafea tare.

Moelleux au chocolat

Ingrediente: 250 g albuş; 250 g unt; 200 g zahăr; 200 g ciocolată neagră; 150 g pudră de migdale; 120 g gălbenuş; 70 g amidon; 30 g cacao

Mod de preparare: Unge formele cu unt şi făină, apoi bagă-le puţin la rece. Paralel, topeşte ciocolata la bain-marie, apoi amestec-o încet cu untul. Amestecă şi gălbenuşurile cu zahărul până când acesta se topeşte complet, apoi încorporează-le în ciocolata topită cu grijă (ciocolata topită trebuie răcită pe un pat de gheaţă pentru ca oul să nu se gătească atunci când le amesteci).

Într-un castron, toarnă în ploaie făina, amidonul, cacaoa şi pudra de migdale, amestecă-le, apoi adaugă-le compoziţiei de ciocolată. Albuşurile bate-le până devin o spumă densă, după care amestecă-le cu restul compoziţiei.

Compoziţia astfel rezultată pune-o în forme şi bagă-le la congelator, cât să se închege puţin, apoi introdu-le în cuptor, la 190 de grade, timp de 11-12 minute. La final, le poţi decora cu fructe proaspete sau le poţi pudra cu zahăr tos.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

Publicat in: noiembrie 2013
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement