Prepara dulceata parfumata a toamnei

Home « Tendințe « Delicatese

Dulceaţa de nuci verzi nu are egal. Este atât de gustoasă şi de parfumată, încât cu greu îi putem rezista.

Considerată un adevărat deliciu tradiţional românesc, dulceaţa de nuci verzi este întâlnită în toate zonele din România, cu precădere în Maramureş şi Buzău.

 

Dat fiind faptul că este perioada în care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunătăţi de dulceaţă, hai să ne delectăm şi noi cu reţetele dulci ale toamnei.

Tips: Pentru prepararea dulceţii, nucile sunt culese înainte să se formeze complet coaja.

Dulceaţă de nuci verzi (I)

Ingrediente: 2 kg nuci verzi; 1 kg zahăr; 100 ml miere de albine; 0,5 l apă; zeama de la 2-3 lămâi;1 baton de scorţişoară; 2 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare: Curăţăm nucile de coaja verde, până ajungem la stratul alb. După curăţare le punem în apă rece pentru 6-12 ore, astfel încât nucile să fie acoperite de apă. Schimbăm apa de 2-3 ori în acest interval.

Preparăm un amestec din apă, zahăr, miere şi zeamă de lămâie şi îl punem pe foc mare. Când siropul obţinut începe să clocotească, punem nucile, scorţişoara şi vanilia. Ţinem dulceaţa pe foc până vedem că s-a îngroşat siropul.

Dulceaţă de nuci verzi cu miez de nucă (II)

Ingrediente: 1500 g zahăr; 500 ml apă; 100 g nuci verzi; 100 g miez de nucă; zeama de la 2 lămâi; 3 linguri esenţă de vanilie

Mod de preparare: Curăţăm nucile de coajă şi le punem imediat în apă rece. Spălăm borcanele, lăsăm nucile minimum 12-24 de ore în apă rece, însă le schimbăm apa, până se limpezeşte (pentru a scăpa de excesul de tanin).

 

Amestecăm apa cu zahărul, apoi le punem la foc mic pe aragaz. După ce zahărul s-a topit, adăugăm nucile şi lăsăm să fiarbă la foc mic. Între timp, îndepărtăm spuma care se formează, apoi turnăm zeama de lămâie şi vanilia. Lăsăm să mai dea câteva clocote, apoi adăugăm cantitatea de miez de nucă şi lăsăm dulceaţa să se răcească.

 

Umplem borcanele cu nuci şi miez de nucă, turnăm siropul peste ele, astupăm borcanele, le întoarcem cu capul în jos, le acoperim cu pături şi le lăsăm să se răcească peste noapte.

Dulceaţă de nuci verzi (III)

Ingrediente: 1kg zahăr; 700ml apă; 100 g nuci verzi; 1 lămâie

Mod de preparare: Prima dată pregătim un vas cu apă, ne punem mănuşi de cauciuc şi începem să curăţăm nucile. Le punem în apă rece 2-3 ore, timp în care schimbăm apa de vreo două ori.

Pentru sirop, punem la fiert zahărul şi apa. Când începe să se lege un pic ( cam după vreo 10 minute de când începe să fiarbă), adăugăm nucile bine scurse de apă.

Lăsăm la fiert până se leagă siropul. În acest timp, amestecăm din când în când şi strângem bine spuma. Cu vreo 10 minute înainte de a lua dulceaţa de pe foc, adăugăm şi zeama de lămâie.

Acoperim dulceaţa cu un prosop de bumbac curat şi uşor umed şi o lăsăm să se răcească. În momentul în care este suficient de rece, turnăm dulceaţa de nuci verzi în borcane bine spălate şi uscate, le strângem bine capacele, le etichetăm şi gata.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: pasiuniculinare.ro

Publicat in: septembrie 2013
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement