Retete de Craciun: caltabosi si toba

Home « Tendințe « Delicatese

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, aşa că nu este de mirare că toate gospodinele sunt cuprinse de febra cumpărăturilor şi de cea a preparării unor bunătăţuri specifice acestei perioade.

 

Cârnaţi, tobă, lebăr, caltaboş, muşchiuleţ afumat, slană, jumeri etc, toate acestea vor umple mesele de Crăciun şi de Revelion, iar gazdele şi invitaţii se vor înfrupta din ele.


Caltaboşii sunt asemănători cârnaţilor, doar că sunt cu mult mai groşi şi au gust diferit.

Ingrediente: 500 g orez; 150 g usturoi; 2 cepe; intestine de porc; plămân; inimă; splină de porc; sare; piper; ienibahar

Mod de preparare: Fierbem măruntaiele în apă cu sare. Spălăm orezul şi-l punem la fiert până când începe să se înmoaie, însă fără să înflorească. După ce măruntaiele s-au fiert, le scurgem de apă şi le lăsăm să se răcească. După care le mărunţim cu un cuţit şi le amestecăm cu orezul şi cu cele două cepe, pe care le-am călit în prealabil.

Condimentăm compoziţia cu sare şi piper după gust, adăugăm şi un praf de ienibahar şi amestecăm bine, până se omogenizează toate ingredientele.

Curăţăm intestinele de porc cu muchia cuţitului şi le spălăm cu apă rece. Luăm din compoziţie şi începem să umplem fiecare intestin, apoi îl legăm la capete. Înainte să punem caltaboşii la fiert, îi înţepăm cu un ac ca să nu pleasnească, abia apoi îi fierbem.

Caltaboşii sunt la fel de buni prăjiţi, rumeniţi la cuptor, cu hrean sau cu muştar.

Din şirul lung de preparate din carne de porc, specifice Crăciunului, nu lipseşte toba.

Pentru a o prepara, avem nevoie de stomacul porcului sau de vezica urinară a acestuia. Pe ambele le vom curăţa bine şi le vom lăsa în apă cu oţet, sare şi ceapă până când le vom utiliza la prepararea tobei.

Ingrediente: limbă de porc; jumătate de inimă; jumătate de ficat; rinichi; carne de porc macră; urechi de porc

Mod de preparare: Fierbem toate ingredientele timp de 2 ore, în afară de ficat, pe care îl lăsăm la fiert doar 30 de minute. După acest interval de fierbere, tăiem toate ingredientele feliuţe mici şi le băgăm în vezica urinară / stomac, împreună cu zeama care a rămas după fierberea organelor până când se umple. Coasem capetele şi-o punem la fiert timp de 10 sau 20 de minute. După ce o scoatem de la fiert, o înţepăm cu o scobitoare pe alocuri şi-o aşezăm într-un lighean mare. Deasupra tobei punem o scândură curată, iar ca greutate, o piatră şi o lăsăm să stea la rece cam două zile.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: combis.ro
 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: bucate traditionale, caltabos, delicatese, masa de Craciun, toba
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement