Sa gatim oriental si de post

Home « Tendințe « Delicatese

Vrei să mănânci ceva delicios şi de post? Atunci aruncă o privire peste aceste reţete orientale, extrem de gustoase pentru zilele în care ţii post.

Prima opţiune este Baba Ghanoush, un preparat foarte comun în Orientul Mijlociu, pe care îl vei găsi cu siguranţă în orice restaurant cu specific oriental. Seamănă cu salata de vinete românească, pentru că, la bază, operaţiunea de preparare este aceeaşi: vinetele se coc, pe plită sau pe grătar, şi se transformă în pastă. De aici, în salata de vinete se mai adaugă şi alte condimente în afară de ceapa pe care o pui de obicei: usturoi, pătrunjel, suc de lămâie, muguri de pin, seminţe de rodie, paprika etc.

Salata de vinete orientală poate fi servită ca aperitiv, dar şi ca fel principal, alături de o salată de legume şi cu o lipie proaspătă!

Ingrediente: 2 vinete medii; 2-3 linguri pastă de susan; 4 linguri ulei de măsline; zeama de la o lămâie; 3 căţei de usturoi; sare; piper; cumin măcinat; muguri de pin; seminţe de rodie; paprika; pătrunjel

Mod de preparare: Coace vinetele, curăţă-le sub un jet de apă rece, sărează-le şi lasă-le la scurs ca să iasă zeama amară din ele. Mărunţeşte vinetele şi zdrobeşte căţeii de usturoi într-un mojar. Într-un blender amestecă vinetele cu uleiul de măsline, sarea, piper, zeama de lămâie, cuminul şi pasta de susan (o adaugi treptat, lingură cu lingură, după gust). Prăjeşte mugurii de pin într-o tigaie fără ulei şi fără să îi arzi. La final, pune salata într-un bol şi decoreaz-o cu muguri, seminţe de rodie, paprika şi pătrunjel, iar alături pune câteva lipii libaneze.

A doua variantă este salata Mutabal, se aseamănă cu Baba Ghanoush, numai că prima are în compoziţie iaurt şi usturoi, în timp ce Baba Ghanoush este cea cu pastă de rodie şi seminţe de rodie şi pin deasupra.

Ingrediente: 3 vinete medii; o cutie mică iaurt grecesc Olympus (2% grăsime); 3 linguri pastă de susan (tahin); 3 căţei de usturoi; sare; piper; o lingură zeamă de lămâie; ulei de măsline; paprika sau chilli; pătrunjel tocat

Mod de preparare: Coace vinetele, curăţă-le de coajă, sărează-le şi pune-le într-o strecurătoare de plastic sau pe o suprafaţă înclinată ca să se scurgă zeama amară din ele. Toacă vinetele şi amestecă-le cu restul ingredientelor, până obţii o compoziţie fină. La final, decorează salata de vinete cu ulei de măsline deasupra, pătrunjel şi praf de chilli.

Salată de vinete turcească cu iaurt şi usturoi

Ingrediente: 2 vinete coapte, decojite; o cutie mică de iaurt; 3 căţei de usturoi zdrobiţi; 3-4 linguri de ulei de măsline extra-virgin; zeamă de lămâie; ardei iute uscat; mentă uscată; sare; piper proaspăt măcinat

Mod de preparare: Coace vinetele, decojeşte-le şi lasă-le pe-un grătar ca să-şi scurgă din zeamă. Toacă-le mărunt, amestecă-le cu iaurtul, usturoiul, sarea, piperul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline. După care, serveşte salata de vinete cu mentă uscată deasupra şi ardei iute uscat.

 

 

Irina B.

sursa foto: yumsugar.com

Publicat in: octombrie 2013
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement