Legenda Iepursului de Paste !

Home « Tendințe « Inedit
Pastele este cea mai importanta sarbatoare religioasa a crestinilor, care marcheaza miracolul Invierii Domnului. Cu toate astea, un personaj extrem de indragit al Pastelui provine din traditiile păgâne: iepurasul. 
In ultimul timp, de cand se vorbeste tot mai mult despre marea sarbatoare care se apropie, Invierea Domnului Iisus Christos, copiii intreaba, nedumeriti, de ce iepurasul este cel care aduce cadouri de Paste, de ce tocmai animalutul acela atat de speriat despre care au aflat ca, de frica, doarme cu ochii deschisi?
Iepurasul de Pasti este un simbol pagan, emblema a fertilitatii, asociat de crestini cu aparitiile lui Iisus dupa Inviere. Prima mentionare a iepurasului ca simbol pascal apare in Germania, în 1590. 
In unele regiuni din aceasta tara se credea ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate altfel in noaptea dinaintea Pastelui.
Potrivit legendei zeita saxona Eastre (zeita Lunii) a gasit intr-o iarna, pe camp, o pasare ranita si a transformat-o in iepuroaica, pentru a o salva. Aceasta si-a pastrat insa capacitatea de a oua. Astfel ca, pentru a-i multumi zietei ca a salvat-o, iepuroaica isi decora frumos ouale si le oferea zeitei.
Tot nemtii sunt cei care au inventat primii iepurasi de ciocolata, in secolul XIX. In aceeasi perioada au aparut si ouale de ciocolata, asociate si ele cu Pastele. Multe culturi respecta obiceiul Iepurasului de Paste si au cusut in jurul sau o sumedenie de obiceiuri.
In majoritatea tarilor europene, Iepurasul de Paste aduce daruri copiilor cuminti, chiar in noaptea de inviere. Copii vor primii un cos cu oua colorate si multe dulciuri. Prin unele locuri, figurinele de ciocolata sau ouale  colorate sunt ascunse in gradini, iar copii sunt incantati sa le descopere. 
In zilele noastre, iepurasul de Paste exista cam in toata lumea, existand doar mici diferente intre traditii. Exista insa cateva locuri unde iepurele este inlocuit de alte animale. 
In Elvetia, de exemplu, cucii aduc ouale colorate la copii, iar in anumite zone din Germania, cei mic cred in vulpita de Paste.
 
sursa fotto: pinterest
 
 
 
Publicat in: aprilie 2017
Etichete pentru acest articol: legenda, Iepurasul de Paste, oua colorate
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement