Turmericul sau condimentul "vietii fara batranete"

Home « Tendințe « Inedit

Turmericul, cunoscut sub denumirea de "curcuma", este o plantă cultivată de mai bine de 200 de ani, apărută pentru prima dată în sud-estul Asiei şi extinsă, în prezent, în Indonezia, America de Sud şi sporadic în Africa.

Datorită intensităţii culorii (portocaliu), pulberea de turmeric este adesea confundată cu cea de ghimbir. Doar la miros se aseamănă cu ghimbirul, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă. Planta de turmeric creşte până la 2,4 metri înălţime, are frunze lanceolate, foarte mari, iar florile sunt galbene şi seamănă cu cele de liliac.

În Asia, turmericul se foloseşte pentru mâncărurile din orez, supe şi sosuri, dar şi pentru preparatele din carne slabă: pui, peşte, fructe de mare (creveţi). În mod tradiţional, în India, curcuma se regăseşte în sosurile dulci-picante de tip chutney, iar în ţinuturile orientale, praful de curcumă se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere.

Pe lângă întrebuinţarea sa culinară, turmericul este utilizat la prepararea diverselor leacuri, dar şi în scopuri cosmetice. Are calitatea de a acţiona ca un antiseptic, purificând sângele şi, pentru că abundă în antioxidanţi, este recomandată utilizarea sa, cu regularitate, pentru protecţia în calea acţiunii dăunătoare a radicalilor liberi.

Numeroase studii au demonstrat că acest ingredient de-un portocaliu intens fortifică sistemul imunitar şi previne apariţia tumorilor, a cancerului (stopează dezvoltarea bolii şi chiar distruge celulele canceroase), a bolii Alzheimer şi a diabetului.

Se pare că toate calităţile curative i se datorează cucurminei, ingredientul cheie din tumeric, cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi antioxidante, fiind folositoare în prevenirea multor boli ale acestui secol.

Mai mult, turmericul este o sursă importantă de fier, recomandat anemicilor, copiilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor (se administrează zilnic o linguriţă cu suc de turmeric amestecat cu miere). Ca să nu mai spun de beneficiile pe care le aduce inimii, turmericul fiind la fel de eficient ca exerciţiile fizice în ceea ce priveşte sănătatea inimii.

În cazurile de răceală, tuse, viroze şi gripă, turmericul este un stimulent al sistemului imunitar, datorită conţinutului de lipopolizaharide, agenţi antibacterieni, antivirali şi antifungici.

Pentru calmarea tusei, este recomandată o linguriţă cu pudră de rădăcină pusă într-un pahar cu lapte cald sau un preparat din puţin turmeric, piper negru măcinat, zahăr şi unt. Durerile de gât vor dispărea dacă ne ungem cu un amestec de turmeric măcinat, suc de lămâie verde şi sare de bucătărie chiar pe zona cu probleme.

 

 

 

 

Irina B.

sursa foto: rootsformoods.nl

 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: curcuma, gastronomie, remedii naturale, turmeric
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement