Țara Bârsei, o legendă aproape uitată

Home « Tendințe « Legende

România este plină de surprize plăcute, trebuie doar să acorzi mai multă atenție locurilor pe care le vizitezi. Câteodată e nevoie să vezi un documentar la televizor pentru a-ți da seama că ai lângă tine un colț de paradis. Așa se întâmplă și cu Țara Bârsei, un loc aproape pierdut în ceața istoriei.

 

Filă de istorie românească

Acum mai bine de 500 de ani, călătorii care poposeau pe aceste meleaguri numeau Țara Bârsei “Mica Transilvanie”. Numele provine, însă, de la râul Bârsa care străbate de la un capăt la celălalt zona. Cel puțin așa susține una dintre teorii, pentru că originea numelui a iscat de-a lungul anilor controverse în rândul istoricilor, dar și al localnicilor. Însă varianta cea mai des acceptată precizează că denumirea germană de Burzenland provine din cuvântul “wurzel” - rădăcină. 

NameFortificată din toate părțile de munți păduroși și semeți, iar în interior o câmpie mănoasă și frumos ordonată cu pajiști pline de miresme, Țara Bârsei poate concura oricând cu zone mult mai cunoscute din Europa, un astfel de exemplu fiind Valea Loirei. Este, de fapt, o Transilvanie miniaturală, plină de farmec și de infuziuni etnice și culturale de origini orientale, dar și occidentale, pentru că se află la intersecția dintre cele două lumi.

Dar să nu crezi că fiind oarecum ascunsă de ochii turiștilor, Țara Bârsei este molcomă. Nici vorbă. Oamenii și valorile sunt într-o permanentă schimbare.

 

Legendele Țării Bârsei

O serie de evenimente au luat startul la începutul lunii mai, în comuna Sânpetru. În acest sfârșit de săptămână, vei putea asculta povești pline de aventură, dar și detalii istorice pe care nu le poți afla din altă sursă modernă de informare. Astfel, dacă ajungi sâmbătă în Predeal sau duminică în comuna Bod, fii pregătit să descoperi pagini din istoria zbuciumată a Țării Bârsei.

Name

Festivalul a fost creat din dorința autorităților locale de a atrage turiștii, fie ei din țară sau din străinătate. Vei fi întâmpinat cu pâine și sare, că doar așa e obiceiul pe la noi, de meșteri populari. Ateliere meșteșugărești, demonstrații culinare savuroase, dar și piese de teatru puse în scenă de o trupă de actori profesioniști, sunt doar câteva dintre surprizele pe care organizatorii le pregătesc celor care ajung în zonă. Și unde mai pui că vei putea lua parte la procesul de gătire al preparatelor cu iz de istorie specifice Țării Bârsei, dar le vei și degusta gratuit la final. Pe parcursul celor 5 ore, te vei putea bucura de acordurile muzicii populare, dar și medievale, interpretată de artiști din zonă.

„Seria de evenimente are ca principal scop promovarea, din punct de vedere turistic a Ţării Bârsei, aducând în mijlocul comunităţilor, pentru localnici şi pentru turişti, a obiceiurilor şi legendelor care dau viaţă acestor localităţi. În final, numărul celor interesaţi să viziteze cele 15 localităţi va fi din ce în ce mai mare pentru că Legendele Ţării Bârsei vor stârni curiozitatea turiştilor“, a declarat directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David, organizator al festivalului.

 

Calendarul evenimentelor

În cazul în care nu poți ajunge în acest weekend la Predeal, în Piața Gării, începând cu ora 14.00, sau la Bod, în curtea școlii săsești, de la ora 12.00, află că sunt și alte localități incluse în festival. Pe 26 mai ești așteptat la Crizbav, pe 27 mai la Codlea, iar în luna iunie împrejurimile Brașovului vor fi luate cu asalt de organizatori, fiind transformate în scena unor evenimente gastronomice și culturale inedite. Luna iulie va fi dedicată localităţilor Râşnov (21 iulie) şi Tărlungeni (28 iulie). În august, vine rândul comunelor Vulcan (4 august) şi Hărman (19 august). Seria de evenimente va lua sfârșit în septembrie, ultimele comune participante fiind Cristian (8 septembrie) și Hălchiu (22 septembrie).

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: evenimente culinare, legende, mai, mesteri populari, Tara Barsei, turisti
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement