Italia/ Vinuri. Traditie si legenda.

Home « Tendințe « Legende
Viticultura este practicată de aproximativ trei milenii pe teritoriul Italiei. În perioada lui Cato cel Bătrân, cultivarea viilor era principala ramură a agriculturii române. Vinurile obţinute pe teritoriul Italiei erau recunoscute şi cântate în versuri de marii poeţi români, precum Horaţiu sau Virgiliu. Însuşi marele împărat Cezar savura o cupă de vin de Falerne sau de Mamertin.

Când zici Italia, gândul te duce la renumitele podgorii răspândite pe întreg teritorul ţării, precum şi la vinurile acestora recunoscute deja pe plan mondial. Italia este cel de-al doilea mare producător şi exportator de vin din lume, fiind într-o continuă competiţie cu Franţa pentru primul loc, în ultimul deceniu.Cu rădăcini care seintind până în anul 1141, Barone Ricasoli este una dintre cele mai vechi podgorii din Italia. Până în vremurile noastre, castelul în preajma căruia se întind viile a fost martorul luptelor interne din Italia, din anii 1200, ascesiunii familiei Medici şi a supravieţuit celui de al doilea război mondial. O plimbare prin Chianti, una dintre cele mai cunoscute şi mai pitoreşti regiuni ale Italiei. Chianti este faimoasă în întreaga lume pentru vinurile făcute de cei peste 600 de producători din zonă. Priveliştea e mirifică! Greu pentru un şofer să fie atent doar la drum, cu atâtea “tablouri” de admirat stânga-dreapta !

Climatul călduros al Italiei, influenţat de mare şi munţi şi solurile sărace dau vinurilor roşii greutate şi eleganţă. Soiuri de struguri precum Nebbiolo, Sangiovese şi sicilianul Nerello Mascalese au fiecare potenţialul de a produce vinuri bogate atât în extract cât şi în alcool, păstrându-şi în timp calităţile şi stilul. Montepulciano şi Nero d’Avola se dovedesc mai sofisticate şi evoluează la fel de armonios.

Cunoscută drept cel mai mare producător de vinuri din lume, Italia exportă anual cantităţi uriaşe din această băutură apreciată la nivel mondial. Solurile ei fertile găzduiesc o mare varietate de viţă de vie, iar îndrăgita mâncare italiană merge de minune cu băutură obţinută prin fermentaţia totală sau parţială a boabelor de struguri.
Înainte de toate, trebuie să ştii că vinurile italiene pot fi împărţite în două mari categorii: vinuri de masă şi vinuri de prima clasă, ambele fiind create şi potrivindu-se de minune cu mâncarea specifică acestei zone.

Podgoriile Italiei sunt răspândite în numeroase regiuni viticole, cele mai importante dintre acestea fiind Piemont, Valle d’Aosta, Lombardia, Veneto, Trentino, Friuli Giulia, Alto Adige, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Liguria, Abruzzi, Lazzio, Marche, Puglia, Campania, Sicilia, Calabria şi Sardinia. 
 
 
 
Roxana Samfira
Sursă foto: discover.it
Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: vin, traditie, istorie, legenda, podgorii
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement