Praznuirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie

Home « Tendințe « Legende

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cinstit în Biserica Ortodoxă la 26 octombrie, s-a născut în Tesalonic, în a doua jumătate a secolului al III-lea, şi a pătimit pentru credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veşnice la 26 octombrie 303 tot în acest oraş. Părinţii săi au fost creştini, tatăl său fiind şi conducătorul oraşului Tesalonic. După moartea părinţilor, împăratul Maximian, cunoscându-i înţelepciunea, i-a încredinţat lui Dimitrie conducerea Tesalonicului în locul tatălui său, zicându-i: 'Păzeşte-ţi patria şi curăţeşte-o de creştini'. Astfel, Dimitrie a fost pus în situaţia de a alege între a împlini porunca împăratului şi a merge pe calea Mântuitorului Iisus Hristos. A ales să urmeze pe Hristos şi a început să propovăduiască Cuvântul Domnului în Tesalonic.

Aflând că Sfântul Dimitrie era creştin, împăratul a venit în Tesalonic pentru a-şi serba prin jocuri publice victoria asupra sarmaţilor şi a poruncit ca Dimitrie să fie închis în temniţă. Între prietenii din Tesalonic ai Sfântului Dimitrie era şi un tânăr creştin pe nume Nestor. Acesta, văzând cum Lie gladiatorul omora în arenă pe toţi luptătorii, printre care se aflau şi creştini, a venit la Sfântul Dimitrie şi i-a cerut să se roage pentru el deoarece voia să lupte cu Lie. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii şi i-a spus: Şi pe Lie vei birui, şi pe Hristos vei mărturisi. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, Nestor biruie pe Lie gladiatorul, însă a atras mânia împăratului Maximian, care a dat poruncă să fie scos afară din oraş şi omorât. În dimineaţa zilei de 26 octombrie 303, ostaşii au intrat în temniţa Sfântului Dimitrie şi din porunca împăratului l-au străpuns cu suliţele, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică. Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni.

 

Trecând o vreme după moartea Sntului Mare Mucenic Dimitrie, a venit la conducere marele Constantin, care a dat libertate credinţei creştine. În vremea acestuia, acolo unde îngropaseră pe Sfântul Dimitrie nişte creştini, care l-au luat din temniţă aşa, împuns cu suliţele, s-a făcut o bisericuţă, mai întâi din lemn, după puterea creştinilor de atunci , îngropându-se în pământ, într-o ladă de lemn, moaştele sfântului. De îndată au început a se face tămădui toţi surzii, toţi îndrăciţii, toţi leproşii, toţi slăbănogii şi orice fel de boală a celor ce veneau cu credinţă adevărată şi tare în Domnul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi în sluga Sa, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

 

                                                                                                                                                                  Autor: IRINA B.

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement