Aroma zilei/ Cardamon

Home « Tendințe « Noutăți
Cardamomul este considerat al treilea cel mai scump condiment din lume (după şofran şi vanilie), iar preţul ridicat reflectă reputaţia parfumului condimentului.

Cardamomul este o plantă înalta  asemănătoare ca formă cu trestia europeană. Din florile sale de culoare galbenă ies fructe mici şi verzi, în formă de păstaie, care se coc în cel de-al treilea an de viaţă. Fructele se culeg la maturitate, dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.
Îl întâlnim şi sub numele de chardamom sau hell (în ţările arabe).

Fiind originar din sudul Indiei, Malaezia şi Ceylon, astăzi se cultivă în cantităţi mari în India şi Guatemala. În Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca şi condiment pentru mâncărurile dulci, dar şi că aromă tradiţională în ceai şi cafea.

Cardamomul are un parfum deosebit, fin şi puternic, iute şi dulce, ce lasă un gust de lămâie, camfor şi portocală. Este deseori folosit pentru mâncărurile orientale cu orez şi carne. Se bucură de o popularitate mai mare în ţările scandinave unde este folosit pentru prepararea cârnaţilor şi produselor de patiserie.

Este considerat un condiment revigorant şi în franceză i se mai spune şi sămânţa dragostei.
Sunt două feluri de cardamon:verde şi negru.

Pudra de cardamom sau seminţele pisate pot fi folosite pentru a da aromă în supe, pateuri, tocăniţe, piureuri, orezuri, în îngheţate, budinci, aluaturi de biscuiţi, rulade sau în salate proaspete de fructe. Poţi fii sigur că nu dai greş dacă reţeta respectivă presupune şi folosirea de sortisoara, nucşoară sau ghimbir, arome lângă care cardamomul se armonizează.

Cardamomul verde este frecvent utilizat în Asia de Sud pentru tratamentul infecţiilor gingivale, afecţiuni digestive, pentru dizolvarea pietrelor la rinichi, ajută sistemulu digestiv, îmbunătățește digestia si creste libidoul. De asemenea, ajută la reducerea gazelor în tubul digestiv, prevenind greaţa şi  este un bun remediu pentru obezitate

Ceaiul preparat din cardamom şi scorţişoară este utilizat pentru a trata probleme răguşeală, sau durerile în gât. Are proprietăţi antioxidante, antibacteriene, antivirale şi antifungice.


Autor: Roxana Samfira
Sursă foto: foodilicious.smeak.com

 
Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: aroma, condimente, afrodisiac
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement