Aroma zilei/ Menta

Home « Tendințe « Noutăți

Mirosul este fin, patrunzător, specific, iar gustul este aromatic, puternic, lăsand in gură senzația de răcoare plăcută.Menta şi-a găsit un loc important în gastronomia mondială încă din Antichitate fiind folosită fie pentru aromarea diferitelor tipuri de mâncare, dar şi prin folosirea sa pentru proprietăţile medicinale

Începând cu  la micul dejun,  desert si la feluri sofisticate de mancare, menta este un ingredient savuros, care da o nota de prospetime in bucatarie.

Cele mai vechi cunoștiințe culinare cu privire la mentă le aflăm încă din secolul III e.n, dar cu siguranță a fost descoperită cu mult inainte pe tarmurile Mediteranei. În formă uscată, menta este un condiment foarte apreciat și căutat in multe din bucatariile lumii, iar in stare proaspată o regăsim in salatele de fructe, in supe sau in diferite dulciuri: creme, dulceturi, prajituri, ciocolata, etc.

In secolul 17-18, in America se servea ceai de menta ca semn de ospitalitate. În Grecia antică masa era frecată cu frunze de mentă înainte de venirea oaspeţilor, în semn de bun-venit. În Orientul Apropiat şi astăzi oaspeţii sunt întâmpinaţi cu ceai de mentă.

O folosim la sosuri, salate, preparate cu paste, deserturi, bauturi racoritoare, lichioruri, creme, oteturi si uleiuri aromate si, nu in ultimul rand, in guma de mestecat. Menta este insa, inainte de toate, un condiment si un aliment cu diferite traditii pe mai toate meleagurile. Gustul răcoros dar puternic al înghețatei de mentă este o alegere perfectă in zilele de vară. Cu ușurință și fără prea mult talent în arta culinară, putem să ne folosim de frunzele de mentă pentru a creea un aspect placut al paharelor cu băuturi, dulciurilor sau înghețatei.

Plină de vitamina A, C, B12, tiamină şi acid folic şi bogată în minerale, printre care magneziu, potasiu, fier, calciu, zinc şi seleniu, menta se numără printre cele mai sănătoase ierburi aromatice. 
Pentru ceaiul de menta, foloseste  un litru de apa fierbinte peste câteva frunze de mentă pisate.

Menta este un gen  de aproximativ 25-30  specii de plante aromatice și unele medicinale,răspândite la nivel mondial.

Borsnită, , camfor, diană, ferent, ghiazmă, giugi, gradină, izmă de leac, , mintă, mintă creață, mintă moldovenească, mintă neagră, mintă de gradină, nina de camfor, nintă, nintă rece, , mentă creață, izmă creață sunt doar câteva dintre denumirile populare ale acesteia.

 

Reporter:  Roxana Samfira

Sursă foto:  plus.google.com

Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: bucatarie, condimente, aroma zilei, menta
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement