Aroma Zilei/ Nucsoara

Home « Tendințe « Noutăți

Nucşoara este o sămânţă mare ca o nucă rotundă, utilizată drept condiment.

Arborele de nucşoară este un copac veşnic verde, de 10- 20 m înălţime, originar din zona Malaysiei, crescut azi, în scop comercial, în diverse regiuni cu climă caldă. Scoarţa lor are o culoare verde - gri, iar frunzele sunt de un verde închis, cu o formă ovală, de dimensiuni mari (lungi de cca. 10 cm).

Nucşoara este un condiment care conferă o aromă deosebită, uşor înţepătoare mâncărurilor. Este folosită la aromatizarea prăjiturilor, a vinului fiert , a preparatelor cu carne, a prăjiturilor şi chiar în compoziţia pateurilor şi a lichiorurilor.

Este una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind adusă încă din Evul mediu în Europa de către negustorii arabi, apoi olandezi şi britanici.

În bucătăria grecească, nucşoară este folosită la condimentarea musacalelor şi a sosurilor pentru chiftele, iar în Orient, la aromatizarea ceaiurilor şi a cafelei.

Nucşoara nu este doar un simplu condiment, ci şi un afrodisiac şi un tratament pentru unele afecţiuni, uleiul de nucşoară având un efect relaxant şi stimulator.

Nucşoara este condimentul exotic care înnobilează preparate dintre cele mai diverse şi a cărui aromă ne aduce întotdeauna aminte de sărbătorile de iarnă. Cu toate că, astăzi, este accesibilă oricui, nucşoara a fost, în trecut, un condiment extrem de preţios şi rar, utilizat doar în preparatele rafinate din bucătăriile persoanelor înstărite. Descoperă câteva dintre secretele dulci-picante ale acestui condiment versatil şi foarte savuros!

În gastronomie, nucsoarea este foarte frecvent utilizată în Asia, dar a cucerit şi bucătăria europeană. Dacă în Orient, nucşoara se adăuga până şi în cafea şi ceai, grecii o combină cu scorţişoara, iar rezultatul este cu totul şi cu totul special. Tot grecii pun nucşoara şi scotisoara în amestecurile de carne pe care le folosesc în musacale şi chiftele, iar efectul este cu adevărat, savuros. Italienii o combină cu sucul de roşii, care pune în evidenţă latura picantă a condimentului. Ea este nelipsită şi din preparatele dulci cu brânză moale. Nucşoară face un duet apetisant cu vanilia. Se adaugă şi în băuturi, în vin fiert, în alcool rafinat şi în unele sortimente de whiskey.

 

Reporter: Roxana Samfira

Sursă foto: reteteculinare.ro

 

Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: aroma, condiment, nucsoara
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement