Aroma zilei/ Sofran

Home « Tendințe « Noutăți
În ţările din Orientul Mijlociu este o prezenţa plăcută alături de cardamom în cafea.
Sofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Preţul sau ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 şi 250 000 de flori. Un gram de şofran pur poate costă în jur de 60-70 de lei, dar trebuie utilizat cu mare atenţie, în cantităţi minimale.
 
Firisoarele delicate de şofran sunt, de fapt, staminele unei flori , iar pentru obţinerea acestui condiment atât de apreciat e nevoie de o muncă titanică. Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de şofran e nevoie de câteva sute de firicele fine.
Regulă de baza spune că sofranul de calitate are o nuanţă roşiatică închisă şi vârfuri de culoare portocalie.
 
Odată ce ai investit într-un astfel de condiment păstrează-l în recipiente etanş, în locuri întunecate şi te vei putea bucură de el câţiva ani buni.
 
Aromă sofranului este eliberată la căldură, aşa că firisoarele rositaice ar trebui înmuiate în lichid cald înainte să fie adăugate în mâncăruri. Că să obţii pudra de şofran poţi să prăjeşti firisoarele într-o tigaie pe foc mare câteva secunde până când se usucă, apoi să le zdrobeşti.
 
Condimentul întăreşte inima şi ajută împotriva anemiei şi a problemelor cauzate de suprasolicitarea organismului. Este considerat în acelaşi timp un afrodisiac, mai ales în Orient. În homeopatie, este utilizat pentru relaxare şi împotriva depresiei.
 
De la paella spaniolă şi celebra bouillabaise din sudul Franţei, până orezurile italiane şi indiene, sofranul şi-a făcut loc în bucătăriile calde ale lumii aducând nu numai gustul uşor amărui şi aromă florală, dar şi culoarea aproape asemănătoare cu a aurului.
 
Şofranul este foarte des folosit în bucătăria mediteraneană, spaniolă, turcească, indiana sau asiatică. În Spania este ingredient esenţial în paella areia îi da o culoare specifică.
Şi în Italia este folosit în prepararea orezului în reţete de “risotto a la Milanese”. La fel şi în India, unde bucătării îl pun şi în reţete de dulciuri sau pâine.
 
În Franţa este un condiment utilizat în feluri de mâncare cu peste. În amestec cu usturoi, cimbru şi puţin oţet poate deveni o marinadă în care să pregăteşti peştele pentru un gust senzaţional.

Cel mai calitativ este considerat sofranul din Iran. Este roşu aprins iar cel de India spre portocaliu şi ceva mai light la gust. 

 

 

Autor: Roxana Samfira

Sursă foto: curademiere.ro
 

 

 


 

Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: aroma, condiment, sofran. scump
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement