Coloreaza-ti retetele cu o gama larga de oteturi

Home « Tendințe « Noutăți

Vara, în special, ne preparăm o multitudine de salate care să ne răcorească şi să ne energizeze.

 

Asezonate cu "minunăţii" de condimente, uleiuri şi oţeturi, salatele devin opţiunea perfectă pentru o masă uşoară, dar hrănitoare.

Cu toate că majoritatea dintre noi optăm doar pentru oţetul obişnuit, ei bine, ai rămâne surprins să afli că există mult mai multe variante în materie de oţeturi, care dau aromă şi gust salatelor tale.

Iată mai jos şi alte variante:

Poate şi cel mai cunoscut la nivel internaţional, oţetul balsamic este folosit în multe dintre bucătăriile lumii. Datorită strugurilor albi şi îmbătrâniţi timp de mai mulţi ani, francezii îl folosesc lângă brânzeturi, pentru că dă un gust între dulce şi sărat. Noi îl folosim în dressinguri, sosuri, marinade sau direct peste salate, fructe de mare sau cărnuri.

Oţetul de mere se găseşte în majoritatea bucătăriilor româneşti, datorită gustului său plăcut, puţin acru şi fructat, ceea ce îl face perfect în dressinguri şi marinade pentru cărnuri de pasăre.

Oţetul din vin, la fel de cunoscut ca cel de mere, este făcut din diverse sortimente de vinuri roşii sau albe. Folosit de marile restaurante, oţetul din vin se potriveşte de minune peste legume sotate şi salate, în marinade pentru carne sau poate schimba gustul amar al legumelor, precum varza albă sau varza de Bruxelles.

Un alt oţet care conferă "prestigiu" salatelor cu fructe, marinadelor pentru pui sau sosurilor dulci este oţetul din şampanie. Acesta este unul special, dat fiind ingredientul principal din care este preparat şi a cărui aciditate o păstrează.

Deşi este mai puţin cunoscut, oţetul de Sherry este considerat de mulţi o "delicatesă", pentru că se găseşte la preţuri mai ridicate, are o aciditate mai mică, o culoare închisă, un gust complex şi arome plăcute de curmale. Se potriveşte de minune în supe, sosuri şi vinegrete.

Pentru bucătăria japoneză, oţetul de orez este esenţial! Datorită faptului că pune în valoare aromele şi gustul preparatelor, acest oţet a fost adoptat şi de alte bucătării asiatice. Aşa că nu e de mirare dacă în bucătăria thailandeză vei savura salată asezonată cu oţet de orez.

Per ansamblu, oţetul din orez conferă salatelor şi legumelor gătite la wok un gust uşor dulce, de care nu te mai saturi în veci.

Dacă despre oţeturile de mai sus ai mai auzit, sigur de cel infuzat cu ierburi habar nu ai avut. Chiar este demenţial, iar în magazinele specializate vei găsi de la cel cu tarhon, oregano, busuioc, mărar, salvie sau cimbru, până la cel cu usturoi, arome fructate şi chiar flori comestibile (oţetul de trandafiri).

 

Un mare avantaj este acela că poţi prepara chiar tu acest oţet, în propria bucătărie, având la îndemână un oţet de bună calitate şi ierburi aromatice proaspete.

 

De exemplu, oţetul de trandafiri îl obţii punând, într-un borcan, o cană de petale de trandafir peste care torni o jumătate de litru de oţet din vin alb; îl laşi două săptămâni la infuzat, după care îl filtrezi.

La ce este bun? În orice preparat căruia îţi place să-i dai un plus de aromă, gen salată, sos sau friptură. Nu doar că legumele şi fructele tale vor avea un efect de strălucire, îmbogăţind nuanţele, dar îşi vor păstra şi culoarea lor vibrantă.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este oţetul de malţ, după care britanicii sunt înnebuniţi! Obţinut prin fermentarea orzului şi datorită acidităţii medii, în bucătăria britanică, acest oţet este folosit des în murarea alimentelor, cum ar fi ceapa, dar şi servit cu peşte sau chipsuri.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: thenerdyfarmwife.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, otet balsamic, otet de mere, oteturi, salate
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement