Lamaia - "alimentul minune" al vietii noastre

Home « Tendințe « Noutăți

Lămâia este bogată în vitamina C, calciu, tiamină, vitamina A, fier, niacină, vitamina B şi riboflavonoină, fiind considerată un catalizator natural al grăsimilor care stimulează arderea caloriilor și a depozitelor de grăsime acumulate în timp.

Datorită conținutului bogat în acid citric, în vitamine și minerale, lămâia îmbunătățește digestia, elimină toxinele, fortifică organismul, previne acumularea kilogramelor cauzate de un metabolism defectuos, întărește oasele, acționând astfel nu doar în tratarea, ci și în prevenirea anumitor boli.

Însă, pe lângă toate beneficiile pe care le aduce organismului uman, lămâia poate avea multe întrebuinţări, care o fac să devină un ajutor nepreţuit în orice locuinţă:

1. Curăţă unghiile: proprietăţile sale acide o fac să fie foarte eficientă atunci când vine vorba de petele galbene de pe unghii, ce provin de la tutun şi cafea. Dacă frecăm unghia cu sucul unei lămâi proaspăt stoarse, pata va dispărea. Putem utiliza chiar coaja fructului ca un burete abraziv.

2. Ameliorează şi chiar vindecă acneea: lămâia este folosită în tratamentul coşurilor. Cu un prosop sau un şerveţel demachiant înmuiat în sucul neîndulcit de lămâie ştergem uşor pielea.

3. Curăţă instrumentele muzicale: lămâia curăţă foarte bine instrumentele cu coarde, în special chitările, însă nu este recomandată dacă instrumentul e confecţionat din lemn de arţar.

4. Tratează durerile de gât: tăiem o lămâie, stoarcem sucul şi răzuimcoaja. Amestecăm coaja cu zeama şi puţină miere, încălzim lichidul şi bem cât încă este călduţ.

5. Păstrează prospeţimea mâncărurilor: lămâia poate acţiona ca un conservant, având rolul de a ţine la o parte bacteriile, chiar şi pe cele din carne. Aciditatea lămâii este o armă eficientă împotriva bacteriilor.

6. Are proprietăţile unui săpun antibacterian: în cazul în care ne dorim să facem săpun de casă, adăugarea lămâilor în compoziţie va face ca săpunul să fie mai eficient şi va curăţa mai bine mâinile de microbi.

7. Este un insecticid natural: lămâia conţine un ingredient care nu e tolerat de insecte. Fie că ne dorim să noptăm afară, în aer liber, fie că mergem undeva cu cortul, putem scăpa de ţânţari şi de acarieni dacă fierbem zeama de lămâie şi punem într-un vas în apropierea noastră.

8. Îndepartează petele: putem elimina petele persistente care ne dau bătăi de cap punând puţină lămâie în apa în care spălăm rufele. Lămâia este eficientă în cazul petelor de ceai, sânge, suc de roşii sau cafea. Mai poate fi utlizată şi atunci când vrem să curăţăm obiecte din lemn sau plastic.

9. Redă strălucirea obiectelor din metal: sucul de lămâie poate fi utilizat atunci când vrem să lustruim obiecte de metal sau porţelan.

intrebuintarile lamaii
10. Are efect de deodorant: lămâia poate acţiona împotriva mirosurilor neplăcute şi a transpiraţiei (însă efectul ei este valabil doar câteva ore).

11. Poate fi folosită în aromoterapie: cercetătorii spun că aroma de lămâie este relaxantă şi poate îmbunătăţi starea de spirit.

12. Poate fi folosită ca element decorativ pentru masă: câteva lămâi aşezate pe un vas de sticlă, în mijlocul mesei, pot împrospăta şi înveseli atmosfera.

 

                                                                                                                                                 Articol scris de IRINA B.

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement