Mustul, bijuteria de pret a toamnei

Home « Tendințe « Noutăți

Toamna este anotimpul cel mai bogat şi roditor, care reuşeşte să surprindă în fiecare an cu darurile pe care ni le oferă.

 

Fie că ne uităm în livezi sau în grădini, fie că mergem în pieţe, paleta cromatică ne încântă privirea, iar aromele fructelor şi ale legumelor proaspete ne sfinţesc toate simţurile.

Mere, pere, gutui, prune, struguri, pepene verde etc, toate sunt dăruite necondiţionat de natură nouă, celor care ne place să ne răsfăţăm cu parfumul şi gustul lor.

În această perioadă, foarte prezenţi şi la mare căutare sunt strugurii, extrem de sănătoşi şi benefici pentru organism, din care se fac mustul şi vinul, bijuteriile de preţ ale toamnei.

Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Tocmai de aceea, mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate şi de diabet de tip 2. Şi lista cu virtuţi nu se opreşte aici!

Polifenolii şi antioxidanţii conţinuţi de must blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor, responsabili de îmbătrânirea ţesuturilor.

S-a demonstrat ştiinţic faptul că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările au arătat că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer, asta pentru că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.

Mustul nu numai că menţine o activitate cerebrală intensă, ci şi ajută în cazurile de efort intelectual intens, dar şi în cazul celor aflaţi în convalescenţă, deoarece stimulează imunitatea şi refacerea organismului, datorită conţinutului ridicat de vitamina C.

Cu toţii am simţit pe propria piele starea de relaxare pe care ne-o induce mustul. De ce? Pentru că zahărul din struguri este foarte uşor asimilat de organism, trecând direct în sânge la scurt timp după ce este ingerat.

Şi dacă tot am adus vorba de zahăr, nutriţioniştii spun că mustul poate fi folosit şi în curele de slăbire, însă în cantităţi mici. Pe lângă kilogramele nedorite, se elimină din organism şi toxinele.

Putem începe o cură cu câte trei pahare de must proaspăt în fiecare zi, între mesele principale. În timp, putem creşte cantitatea până la doi litri pe zi.
Pe parcursul curei este bine să nu mai consumăm alte fructe sau dulciuri, deoarece mustul este deja bogat în zahăr.

Mustul mai poate fi folosit şi în tratamentele de frumuseţe, prin aplicarea unor comprese trecute prin suc. Odată puse compresele pe faţă, ajută la refacerea pielii, iar cojile strugurilor îi redau elasticitatea.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: foto.cere.ro

Publicat in: septembrie 2013
Etichete pentru acest articol: fructe proaspete, must, must dulce, struguri, vin
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement