Zaharul este un dusman mai mare pentru organism decat sarea

Home « Tendințe « Noutăți

Zaharul este un dusman mai mare pentru organism decat sarea: adaugarile de zaharuri in produsele alimentare prelucrate sunt mai susceptibile de a provoca o boala precum hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral etc.

  • Adaosul de zahar in alimentele procesate si bauturile acidulate este o amenintare mult mai mare decat sarea

  • Exista mai multe sanse de a creste tensiunea arteriala, declansaza boli de inima si accident vascular cerebral

  • Un nou studiu ofera noi sfaturi dietetice sa se concentreze pe reducerea consumului de zaharuri

  • Dar expertii sustin ca trebuie redus atat nivelul de zahar cat si cel de sare pentru a se reduce numarul de decese de la bolile cardiovasculare cu 25% pana in 2025.

 

Zaharurile adaugate in alimentele procesate si bauturile acidulate repezinta o amenintare mai mare pentru inima decat sarea.

Medicii ne sfatuiesc ca ar trebui sa ne concetram mai mult asupra pericolele pe care le genereaza zaharul si mai putin pe sare.

Un nou studiu avertizeaza ca adaosul de zahar este susceptibil de a avea un rol mai important in cresterea tensiunii arteriale, precum si declansarea bolilor de inima si accident vascular cerebral.

Expertii sustin ca bolile de inima este cauza numarul unu de deces prematur in lumea dezvoltata.

Si hipertensiunea arteriala este un factor de risc, reprezentand aproape 350.000 de decese in SUA in 2009 si costa mai mult de 50 miliarde de dolari in fiecare an.

Autorii noului studiu sustin ca reducerea medie a tensiunii arteriale ca urmare a reducerii consumului de sare, tinde sa fie relativ mica.

Unele dovezi sugereaza ca intre 3 si 6 g de sare in fiecare zi poate fi optim pentru sanatate - de fapt, ceva mai putin de 6 g este, daunatoare pentru organism.

Name

Cea mai mare cantitate de sare intr-o alimentatie provine din alimentele procesate, care se intampla sa fie si o sursa bogata de zaharuri adaugate, sustin oamenii de stiinta.

“Dovezi convingatoare ale studiilor realizate, asupra populatiei cat si cele clinice sustin ca zaharurile, in special fructoza monozaharide, ca jucand un rol important in dezvoltarea de hipertensiune arteriala (tensiune artiala ridicata).

Mai mult decat atat, dovezile sugereaza ca zaharurile, in general, si fructoza in special, pot contribui la cresterea riscului cardiovascular global printr-o varietate de mecanisme.”

Cercetatorii arata faptul ca siropul de porumb este bogat in fructoza, care este indulcitorul cel mai frecvent folosit in produsele alimentare prelucrate, in special la bauturile acidulate.

Studiul prevede: “In toata lumea bauturile acidulate indulcite cu zahar au condus la decesul a 180.000 de persoane pe an.”

Acum aproximativ 300 de ani, oamenii consumau doar cateva kilograme de zahar pe an, in timp ce estimarile actuale arata ca se consuma undeva intre 24 si 47 de lingurite pe zi.

Dovezile sugereaza ca persoanele care consuma zahar pana la cel putin un sfert din totalul de calorii zilnice au aproape sanse triple de a dezvolta boli cardiovasculare, fata de cei care consuma mai putin de 10%.

Si un aport zilnic de mai mult de 74 g de fructoza este asociat cu un risc mare de 30 de procente a tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg si 77% risc crescut de hipertensiune arteriala pana la 160/100 mm Hg.

 

 

Publicat in: decembrie 2014
Etichete pentru acest articol: atac cerebral, boli cardiovasculare, consum de zahar
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement