Ce nu știai despre pepene

Home « Tendințe « Testimoniale

Pepenele roşu nu este numai extrem de delicios şi un aliment răcoritor care potoleşte setea, este o sursă de nutrienţi şi are puţine calorii. Ai toate motivele să-l alegi în zilele caniculare de vară!

Deși pare un fruct extrem de banal, obișnuit, care nu poate avea multe secrete, poți afla tot felul de curiozități și lucruri de necrezut despre pepenele roșu:

 

- Prima recoltă de pepeni a fost consemnată oficial acum aproape 5000 de ani, în Egipt.

- În anul 1990 Bill Carson, din Arrington, Tennessee, a produs cel mai mare pepene din lume ce cantarea nu mai puțin de 98 kg, atestat în Cartea Recordurilor încă din 1998.

- în Japonia producatorii din zona Zentsuji au găsit o metoda de a produce pepeni pătrați, crescându-i în forme de plastic pătrate, astfel încât, ajuns la maturitate fructul va lua forma pătrată a formei în care au crescut. Practic pepenii patrati sunt mai ușor de păstrat și depozitat, dar prețul lor este aproape dublu. Au fost dezvoltați chiar și pepeni în formă de piramidă.

pyramid_watermelon.jpgsquare-watermelon.jpg

- legenda spune că un pepene roșu a fost aruncat către guvernatorul roman Demosthenes, în timpul unei dezbateri. Punându-și pepenele pe cap, acesta mulțumindui celui ce l-a aruncat, că i-a oferit casca perfectă pentru lupta cu Philip de Macedonia.

- Pepenii au fost aduși prima oara pe continentul American de către sclavii africani cu ajutorul navelor comerciale.

- În momentul actual, China este țara care produce și exportă cele mai mari cantități de pepeni din întreaga lume.

- Exploratorii ce străbăteau în lung și-n lat lumea pentru a descoperi locuri noi foloseau pepenii pe post de bidon, reușind astfel să își potolească setea.

- primii exploratori foloseau pepenii pe post de felinare

- Tot pepenele este comestibil: miezul, coaja și chiar semințele, însă majoritatea persoanelor nu consumă decât miezul. De obicei, din coaja de pepene se fac gemuri și dulcețuri, iar în China, semințele se consumă prăjite.

pepeni uriasi.jpg

- In zonele mediteraneene, localnicii obișnuiesc să combine gustul dulce al pepenelui cu cel sărat al brânzei feta, obținând astfel o delicioasă salată.

- în China și Japonia, pepenele este un cadou potrivit pentru vizite

- pepenele roșu conține 92% apă

 

- pepenele este produs în peste 96 de țări din întreaga lume

- cantitativ, pepenele roșu este cel mai consumat tip de pepene din Statele Unite, fiind urmat de sortimente de pepene galben (cantaloupe și honeydew).

- numele oficial al pepenelui roșu este Citrullus lanatus și face parte din familia Curcubitacae fiind înfrățit cu castravetele și dovleacul.

- prima carte de bucate apăruta în Statele Unite în 1796 conținea o rețetă de pepene murat

- împotriva credințelor populare, dacă mâncați semințe de pepene nu vă va crește un pepene în stomac. În unele culturi chiar există tradiția de a coace aceste semințe și de a le mânca.

- în întreaga lume sunt produse în acest moment peste 1200 de varietăți de pepene roșu.

- Pepenele roșu nu conține grăsimi și nu afectează colesterolul. Este o sursă excelentă de fibre, potasiu și vitamine precum A, B6 si C.

- Unele studii nou efectuate spun că una din substanțele conținute de pepeni – licopenul – ne poate proteja de efectele nocive ale soarelui și chiar de arsurile cauzate de acesta.

Marina Plopeanu

 

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement