Florin Dumitrescu - MasterCheful pus pe glume

Home « Tendințe « Testimoniale

Dacă e marți pe la amiază înseamnă că ochii ne sunt ațintiți asupra televizorului, unde cu sufletul la gură comentăm ce se întâmplă la MasterChef. Dar nu doar concurenții sunt trecuți prin filtrul nostru de observatori- degustători, ci și cei trei bucătari ce formează juriul. Astăzi ne îndreptăm atenția în special asupra master chef-ului Florin Dumitrescu. La cei 24 de ani ai săi este cel mai tânăr jurat al acestui format, și nu doar din România, ci din lume. Gătește de la 14 ani, a trecut deja prin bucătăriile unor restaurante de 5 stele, a gătit pentru celebrități de la Hollywood și jonglează cu angajamentele media apărute după debutul emisiunii MasterChef. Este fan declarat al celebrului Anthony Bourdain, Kitchen Confidential fiind cartea lui preferată. Dar pentru că vrem să îl cunoști și tu pe Florin iată ce am putut afla de la el în timpul interviului.

Eater Magazine:   Care a fost primul tău contact cu bucătăria? Și care a fost prima mâncare gătită de la A la Z de tine?

NameFlorin Dumitrescu:  Primul contact cu bucătăria l-am avut la 14 ani, când am spălat faianță și legume până m-am plictisit. Pe la 12 ani îmi prăjeam singur cartofi și ouă ochiuri. Ai mei fiind la serviciu eram pus în situația de a-mi purta singur de grijă.

Eater Magazine:  Cum ai descrie perioada de muncă sub îndrumarea maestrului chef Mirco Botoni? 

Florin Dumitrescu:  Drept o perioadă foarte interesantă, deoarece până la el lucrasem în 2 restaurante, unde aveam și 400 de persoane la prânz. La vremea aceea nu știam foarte multe despre mâncarea italienească rafinată. Până să îl întâlnesc pe Mirco credeam că bucătăria italienească este foarte simplă și succintă, însă nu este deloc așa. Datorită lui am învățat teoria din spatele multor preparate și astfel am reușit să îmi dezvolt creativitatea.

Eater Magazine:  Care a fost cea mai mare provocare de ordin culinar de până acum?

Florin Dumitrescu:  Cea mai mare provocare a fost primul post de chef! Aveam 22 de ani și eram șef bucătar la Escargot, aveam toată bucătăria în subordine și libertatea de a crea un meniu în stilul meu.

Eater Magazine:  Ești numit de specialiști un adevărat copil minune în domeniul gastronomiei. Ce sacrificii a fost nevoie să faci pentru a ajunge unde ești astăzi?

Name

Florin Dumitrescu:  În primul rând mi-am sacrificat adolescența. Când alți copii băteau mingea și mergeau în excursii, eu munceam în bucătăria unui restaurant de prestigiu din București. În al doilea rând, viața mea personală a avut de suferit foarte mult. Nu reușeam să îmi găsesc un echilibru între viața personală și cea profesională, din cauza faptului că petreceam chiar și 16 ore pe zi la restaurant.

Eater Magazine:  Ce diferă la mediul gastronomic din România comparativ cu cel din alte țări?

Florin Dumitrescu:  Noi nu avem o bază strict românească în bucătărie și asta se simte în împrumutul de preparate tradițional grecești, turcești sau slave. Nu suntem încă pregătiți să ne comparăm cu bucătăria franceză sau italiană. Consider că ar trebui să transformăm bucătăria tradițional românească și să o ridicăm la un alt nivel.


Eater Magazine:  Ce părere ai despre bucătăria moleculară?
NameFlorin Dumitrescu: Bucătăria moleculară este un trend care a prins în Occident până în momentul crizei, când oamenii și-au dat seama că au nevoie de ceva consistent pentru a supraviețui. Astfel că  nu au mai fost dispuși să plătească pentru operele de artă ale bucătarilor. Îmi place ideea de tehnologizare, acum folosesc SousVide, PacoJet, TermoMix și inducție. Accept și apreciez evoluția, dar consider că esențial într-o bucătărie este focul!

Eater Magazine:  Ești adeptul produselor bio?

Florin Dumitrescu: Da, îmi plac produsele bio și, mai mult decât atât, îmi plac ingredientele cumpărate de la micii producători, dacă aș putea, aș lucra doar cu produse proaspete aduse de agricultori.

Eater Magazine:  Ai gătit pentru Nicolas Cage, Francis Ford Copola și Roger Federer, ca să spun doar câteva vedete de la Holywood. Ce preferințe culinare au vedetele pentru care ai gătit până acum?

Florin Dumitrescu:  Nu mi s-au părut deloc pretențioși, ci gurmanzi! Au ales preparate din meniu, nu au cerut nimic extra.

Citeste in continuare despre pasiunile lui Florin Dumitrescu.

Autor:  Oana  Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

A fost postat un singur comentariu la acest asticol «
  • adina coroeanu | 25 apr 2012
    este foarte tare tipul, imi place... urmaresc emisiunea si este foarte placut sa-l vad comentand si spaland pe jos cu unii concurenti; ma bucur ca ati vorbit cu el si abia astept articole si cu ceilalti doi chefi

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement