Jakob Hausmann - expresia rafinamentului elvețian

Home « Tendințe « Testimoniale

Pe Jakob Hausmann îl știți probabil de la “Cireașa de pe tort” sau în calitate de gazdă a emisiunii “România, zi de zi”. Școlit în Elveția și Germania, căsătorit cu o româncă licențiată în Drept și Inginerie şi adept al bucătăriei moleculare, Jakob te primește de fiecare dată la restaurantul său cu zâmbetul pe buze. Mai multe despre el, despre pasiunea sa pentru bucătărie, dar și despre ce înseamnă pentru el România, în cele de mai jos.

 

Eater Magazine: Care a fost primul contact cu gastronomia și ce vă atrage la acest domeniu?

Jakob Hausmann: Primul contact a fost prin intermediul familiei. Mama mea lucra într-un restaurant, iar deseori mă lăsa să o ajut. Aşa am prins drag de meseria de bucătar şi de gastronomie. De tânăr am observat că gătitul aduce multă satisfacţie, deoarece vedeam bucuria pe faţa clienţilor. Am avut şi noroc de profesori buni. Gastronomia este o chemare. Prin intermediul ei poţi aduce bucurie oamenilor, ceea ce îți creează o mare satisfacţie. De aceea meseria mea îmi face mare plăcere.


Eater Magazine: Ce ați pregătit prima dată când ați experimentat arta gătitului?Name

Jakob Hausmann: De mic l-am ajutat pe tata în bucătărie. El era un bucătar pasionat. Aşa am învăţat cum se gătește simplu, cum se pregăteşte ceva special cu puţine produse. Noi trăiam în condiţii normale şi trebuia să gătim în funcţie de produsele de sezon de la piaţă, carnea nu exista în fiecare zi. Aşa că era important să preparăm mâncare variată cu ingredientele aflate la îndemână. Asta mi-a fost de mare ajutor când am ajuns să profesez în România.


Eater Magazine: Care este preparatul dvs. preferat? De unde vă procurați ingredientele?Name

Jakob Hausmann: Preparatul meu preferat a fost şi este şi acum „Gehacktes mit Hörnli“ (specialitate elveţiană din carne tocată cu sos și macaroane mărunte), pe care mama mea ştia să-l gătească într-un mod genial. Tata nu ştie din păcate să-l prepare la fel de bine ca mama, dar îmi face mereu mare bucurie să-l gătesc alături de el. Majoritatea produselor le cumpăr din piaţă, de la ţărani, fiindcă aşa sunt sigur că voi face o mâncare bună. Produsele proaspete sunt foarte importante pentru ca rezultatul din farfurie să fie excelent, gustos şi sănătos.

 


Eater Magazine: Cât de important este talentul când vine vorba de profesia de chef ? Name

Jakob Hausmann: Talentul este cel mai important factor în această profesie, dar este important să ai şi cunoştinţe culinare de bază şi să înveţi mereu. Doar astfel poţi realiza preparate bune şi sănătoase. Talentul este important fiindcă prin el se face legătura dintre gust şi creativitate, dar şi dragostea pentru meserie este o componentă importantă pentru a fi un bun bucătar.


Eater Magazine: Ce părere aveți despre mâncarea românească și ce preparate românești vă plac în mod deosebit?

Jakob Hausmann: Mâncarea românească este foarte bună, dar din păcate există puţini bucătari care o şi gătesc bine. În provincie, bucătăria românească este foarte bună şi variată, acolo se regăsesc 95% din clienţii români. Aici, în Bucureşti, am impresia că românii nu sunt aşa bineveniţi în restaurante, deoarece fiecare încearcă să prezinte preparate internaţionale, chiar dacă nu este pregătit în acest sens. Mie îmi face mereu plăcere să iau masa într-un restaurant cu specific românesc, îmi place o ciorbă bună, dar şi sarmalele bine gătite.

 

Eater Magazine: Ce alte pasiuni, în afară de gastronomie, aveți ?

Jakob Hausmann: Îmi face plăcere să stau la masă, mă bucur de sărbătorile pe care le pot petrece cu familia. Dacă ai o pasiune, nu mai există loc şi pentru altele.


Eater Magazine: Cum ați caracteriza experiența de chef în cadrul emisiunii “Cireașa de pe tort”? Name

Jakob Hausmann: Cireaşa de pe tort este o emisiune distractivă, nu un show culinar. Este bine făcută şi oamenilor le face plăcere să o vizioneze. În astfel de emisiuni este important ca informaţiile transmise să fie corecte, ele ajutând oamenii să se hrănească sănătos.

 

Eater Magazine: Care este locul dvs. preferat din acest restaurant?

Jakob Hausmann: Am în restaurantul meu o masă veche de peste 30 de ani. Acesta este locul meu preferat. Ea provine din Elveţia şi a fost masa la care au crescut fiii mei. Această masă este rezervată totdeauna pentru prietenii mei speciali.


Eater Magazine: Aveți în plan deschiderea de noi restaurante?

Jakob Hausmann: Da. Avem intenția de a deschide în Centrul istoric un local “Mica Elveție”, cu un nou concept, care să respecte cel mai nou standard gastronomic.

Autor: Oana Calițu

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement