Ligia Pop, despre beneficiile nutriţiei vegane

Home « Tendințe « Testimoniale

La 33 de ani, Ligia Pop este autoarea cărții de bucate “Rețete Vegane Fără Foc” și a cărții “Germeni și Vlăstari - Surse de Sănătate și Energie”, raw vegan chef (bucătar specializat în bucătăria vegană fără foc), susține demonstrații culinare și organizează anual târguri de profil (a 4-a ediție Raw Generation va fi pe 25 martie, în București). Ea este și gazda show-ului TV online, "Ligia's Kitchen". Însă dincolo de toate acestea, Ligia Pop este licențiată în muzică, de Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, profesoară de pian și autoarea metodei inovatoare de pian Pași în Lumea Muzicii. Și pentru că este promotoarea unui stil de viață sănătos, în fiecare an se ocupă de organizarea Târgului Raw Generation, eveniment ajuns deja la cea de-a IV-a ediție. Prin intermediul acestui târg vrea să arate că un stil de viață sănătos nu implică doar o alimentație sănătoasă, ci cuprinde mai multe laturi care ajută la un echilibru și o stare de bine generală. La Raw Generation, eveniment care a avut loc sâmbătă, 25 martie, la Rin Grand Hotel, au participat nu mai puțin de 55 de expozanți din întreaga țară. Concomitent cu expoziția, într-un spațiu separat, au avut loc și workshop-uri și prezentări de sănătate, în speranța informării corecte asupra aspectelor acestui stil de viață.

Eater Magazine: Eşti primul specialist în mancare raw din România. De la ce a pornit dorinţa ta de a te specializa pe acest segment ?Name

Ligia Pop: Totul a venit de la sine fiindcă am vrut să învăț cât mai multe despre hrana vie și atunci am decis să mă specializez în acest domeniu. Scopul este de a-i învăța și pe altii cu ușurința dată de experiență. Am vrut să fiu sigură pe ceea ce știu și anume că informarea și specializarea continuă sunt absolut necesare în ceea ce fac.

Eater Magazine: Ești pe jumătate grecoaică. Din câte știu grecii sunt renumiți pentru deserturile delicioase pe care le prepară. Cum adaptezi rețetele elene tradiționale la ingredientele raw ?

Ligia Pop: Niciodată nu încerc să adaptez rețetele tradiționale la cele raw, fiindcă este diferență enormă și oamenii mereu vor fi tentați să compare cu deserturile preparate termic. Pentru mine deserturile raw sunt cele mai bune dulciuri mâncate în viața mea. Nu pot să spun că este ceva mai bun pe lume.

Eater Magazine: Cum te-ai decis să începi organizarea de târguri cu profil raw? Ce tip de public vine la astfel de târguri ?

Ligia Pop: Cele două târguri anuale Raw Generation Expo s-au născut tot din dorința de a oferi oamenilor soluții și exemple. Mi-am dorit ca un număr cât mai mare de oameni să afle și să ia decizia de a se hrăni mai sănătos, de a introduce un procent mai mare de hrană vie în alimentația lor. Mi-am mai dorit ca această expoziție să cuprindă subiectul amplu al unui stil de viață sănătos, pornind de la naștere, fomarea copiilor în familie prin activități educative, gătitul alături de copii, dorința de a păstra mediul înconjurător în echlibru, educarea alegerii de a mânca sănătos, de a ne petrece mai mult timp în aer liber, de a ne odihni bine și de a ne elibera de stres prin sport și activități diverse.

Legat de întrebarea a doua, în general interesul este mare la toate vârstele și clasele sociale și ne-am bucurat de prezența a mii de oameni la fiecare ediție a târgului Raw Generation. Anul acesta, pe 25 martie, are loc a patra ediție, iar la toamnă, în septembrie, a cincea ediție.

Eater Magazine: Cum ai descrie reacția românilor vizavi de raw food și față de acest stil de viață?

Ligia Pop: Românii au fost întotdeauna preocupați de a-și îmbunătăți sănătatea și fiindcă nu promovăm extremismul, acest fel de alimentație a fost și este primit cu brațele deschise.

Eater Magazine: Descrie puțin conceptul raw.    Name

Ligia Pop: Denumirea “raw vegan” înseamnă alimentație vegană fără foc (vegan = fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt:

• Legumele, într-o varietate cât mai largă;

• Germenii și vlăstarii, surse majore de proteine complexe, ușor de asimilat și digerat;

• Semințele și nucile, de asemenea surse de proteine și acizi grași esențiali;

• Fructele în stare naturală sau uscată;

• Superalimentele, de la algele marine care reprezintă sursa cea mai complexă de minerale din lume și până la cacao raw și diverse prafuri vegetale bogate în nutrienți complecși.

Cu toate aceste ingrediente se pot face variații și combinații corecte din punct de vedere nutrițional, deosebite și pe gusturile gurmanzilor. Când spun raw-crud nu mă refer doar la morcovi și salate goale. Alimentația vegană fără foc cuprinde foarte multe rețete, despre care mulți nici nu au auzit încă. În cartea mea, "Rețete Vegane Fără Foc" puteți observa diversitatea de rețete, de la lapte de migdale/susan/orez, pâine din nuci și combinații diverse de semințe germinate, pizza, pateuri și unturi vegetale, brânzeturi din nuci cu gust excepțional, chiftele, ciuperci cu maioneză, legume marinate, deserturi extrem de simple și delicioase, torturi, înghețate și prăjituri sănătoase, în special pentru copiii noștri.

Stilul acesta de viață nu este extremist, ci promovează consumarea unor cantități cât mai mari de mâncare în stare naturală și fiecare este liber să-și aleagă proporția dintre mâncarea raw vegană și mâncarea vegană/vegetariană gătită. Majoritatea consumatorilor de mâncare raw consumă un procent de 60-80% crud și restul de 20-40% mâncare gătită vegetariană/vegană, precum supe de legume, preparate făcute la slow cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C pe o perioadă mai lungă, la aburi, la cuptor în vase de lut sau ceramică, într-un cuvânt cât mai natural posibil.

Eater Magazine: Este această alimentație apreciată și de celebrități ?

Ligia Pop: Întotdeauna au existat oameni care au mâncat în felul acesta, dar doar în ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viață și de alimentație. În zilele noastre acest fel de alimentație este foarte apreciat în rândul celebrităților precum Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson și toți sunt raw vegani ori 100%, ori într-un procent foarte mare.

Eater Magazine: Se poate slăbi cu ajutorul acestei alimentații ?

Ligia Pop: Lumea internațională a fost zguduită în 2008 când a apărut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tânără obeză pentru vârsta ei, care a slăbit 72.5 kg cu ajutorul dietei raw vegan.

Eater Magazine: Ai fost unul dintre câștigătorii Youtube Next Chef, găzduiești o emisiune culinară și esti profesoară de pian. Cum se împacă toate aceste pasiuni ?

Ligia Pop: Am fost onorată de toate lucrurile care mi se întâmplaă, fiindcă sunt lucruri minunate pentru care încerc să-mi găsesc timp.

Eater Magazine: Care este cea mai complexă mâncare raw preparată de tine până acum ? Care este preferata ta ?

Name

Ligia Pop: Germenii și vlăstarii pentru mine sunt niște minuni nutriționale. Și mă refer la orice sămânță comestibilă încolțită (și aici intră atât leguminoase cât și cereale) crescută sub formă de germeni sau sub formă de vlăstari, plini de clorofilaă. O să mă întrebați totuși de ce se pune baza atât de mare pe verde. Clorofila este esențială vieții, deoarece reprezintă o concentrație de putere rezultată din combinarea chimică a energiei pământului și a energiei solare. Clorofila curăță sângele, înlătură metalele grele și celulele anormale și totodată aduce un surplus de oxigen în corp. Se știe că într-un corp bine oxigenat boala nu se dezvoltă.

Semințele sunt surse vii de nutrienți precum minerale, vitamine, enzime cât și de acizi grași esențiali care reprezintă sursa importantă a proteinelor din această familie a vegetalelor. Majoritatea semințelor comestibile pot încolți. De la semințele de floarea-soarelui, care încolțesc mai greu și care sunt cele mai hrănitoare ingrediente cunoscute, până la semințele minuscule de pătrunjel, mărar, muștar, varză, bostan, cânepă, mei, hrișcă verzuie sau albicioasă, grâu, orz, ovăz, secară, midgale, susan. De asemenea, toate din familia fasolei, dar atenție că nu toate soiurile sunt indicate, ci doar mung, fasolea adzuki, lintea, năutul, cât și alte soiuri precum lucerna, muștarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul sau broccoli.

Prin înmuiere, încolțire și creștere în vlăstari se produc reacții chimice care activează enzimele gata să ne protejeze de boli și pregătesc prin predigerare pentru noi totul, adică rup structura nutrițională complexă, fiind gata de asimilare. Să vedem totuși ce se întâmplă prin aceste procese. Nutrienții se desfac și se simplifică devenind foarte ușor de asimilat și digerat. Proteinele se transformă astfel în aminoacizi, grăsimile în acizi grași esențiali, deci în proteine complexe. Proteinele, vitaminele, enzimele și urmele de minerale se multiplică de la 300% până la 1200%. Anumite toxine și acizi care în mod normal îngreunau digestia, se reduc sau chiar sunt eliminate.

Eater Magazine: Ce i-ai sfătui pe cei care vor să adopte un stil de viață sănătos, dar se sfiesc să încerce mâncarea raw vegană ?

Ligia Pop: Cel care își dorește să facă mai mulți pași pentru o sănătate mai bună trebuie să se informeze cât se poate de mult. Nu spun că trebuie să facă cursuri sau pregătire specială, însă pentru mulți dintre noi când spunem crudități ne referim doar la kilograme întregi de mere, portocale, banane, morcovi, salate, roșii și cam atât. Trebuie să realizăm că e nevoie să includem o paletă vastă de crudități care să cuprindă semințele încolțite, germenii și vlăstarii din cereale cât și leguminoase, acestea fiind adevărate surse de energie și vindecare, toate varietățile de nuci pe care le vom înmuia înainte de consumare pentru a le face mai ușor de digerat, leguminoase cu frunze de un verde intens care sunt adevărate surse de calciu, zinc, magneziu, fier, legume rădăcinoase care se pot mânca crude și lista poate continua. Multe persoane care deja suferă de gastrite și ulcer au avut probleme deoarece au plecat la drum fără prea multe informații și și-au înrăutățit situația prin consum ridicat de alimente acide contraindicate în cazul acestor boli. Contează foarte mult ca atunci când aduci un procent mai mare de crudități în viața ta, să știi să le combini corect și să știi care sunt acide și care sunt bazice. Același lucru este valabil și în cazul mâncării gătite deoarece mâncarea combinată greșit rămâne blocată în intestin și suferim ulterior de crampe, balonări, indigestii, constipații, dureri de cap, lipsă de energie, migrene.

Eater Magazine: Care este diferența dintre raw food și cea vegetariană clasică ?

Ligia Pop: Raw food înseamnă hrană vie doar de origine vegetală, cu mici excepții precum mierea raw și produsele stupului, mâncare netratată termic, iar cea vegetariană înseamnă mâncare vegetală gătită în mare parte și un procent mic de crudități. Sunt diverse categorii de vegetarieni printre care și cei ovo-lacto-vegetarienii care consumă și produse animale, lapte și ouă. Alimentația vegană înseamnă mâncare gătită în mare parte dar și crudități, fiind însă excluse orice produse de origine animală.

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: alge, germeni, Ligia Pop, raw, vegan
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement