Petrișor Tănase dezvăluie secretele unui master chef

Home « Tendințe « Testimoniale

Luăm un personaj simpatic, de preferat maestru bucătar. Adăugăm și câteva tigăi, o emisiune culinară și un vârf de cuțit de umor. Amestecăm bine ingredientele și condimentăm cu câteva demonstrații culinare, o soție și doi copii, dar și cursuri de gătit și amestecăm din nou. Rezultatul este nimeni altul decât Petrișor Tănase. Trainer of trainers la nivel European în domeniul gastronomiei, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, filiala București, membru al Asociației Marilor Șefi Bucăƒtari ai lumi Euro Toques Internațional, Petrișor Tăƒnase și-a descoperit pasiunea pentru bucăƒtăƒrie abia dupムce a terminat Școala de bucăƒtari a Ministerului Turismului, în 1977. Datorită pasiunii cu care gătește a ajuns să fie primul bucătar apărut la TV. 

Eater Magazine: Care a fost primul contact cu lumea gastronomiei?  Care este cea mai complexă și rafinată specialitate pe care o gătiți? 

Name

Am învățat să gătesc de la mama. Iarna, că nu prea aveam ce face, stăteam pe lângă ea. În bucătărie, familia se adună nu doar ca să mănânce, ci și ca să petreacă timpul. Adesea trăgeam cu ochiul la ce făcea. Prima mâncare gătită integral de mine a fost un Escalop de porc cu ciuperci. Se întâmpla cu mult timp în urmă; eram la restaurantul Turn din Piața Sălii Palatului. Eram elev bucătar și a trebuit să prepar acea mâncare deși eram doar elev. Nu cred că există mâncare complexă. Trebuie doar să aplici cunoștințele pe care le -ai învățat, nimic mai mult. 

  
Eater Magazine: Ce înseamnă gastronomia pentru dumneavoastră? 

Name

  
Gastronomia este o definiție vastă ce cuprinde atât gătitul amatoricesc, cât și pe cel profesional, dar cu anumite limite.  Arta Culinara este cu totul altceva pentru că aceasta reflectă profesionalismul bazat pe foarte multă cunoaștere și învățătură. Arta culinară este treapta superioară unde adevărații profesioniști demonstrează cu adevărat că sunt cei mai buni. Cum ar fi să îl numim pe marele Bocuse gastronom? Cred că ar o o blasfemie la adresa domniei sale. Paul Bocuse este "€œMaestru”, iar ceea ce face el este Artă Culinară nu gastronomie.
Eater Magazine: Ce nu ați prepara niciodată? Ce părere aveți despre gastronomia moleculară? 

Name

 Nu aș prepara șerpi, căței, șobolani, pisici. Bucătăria moleculară este o consecință a dezvoltării Artei Culinare  pe plan mondial, însă aici trebuie menționat faptul că ea a decăzut pe parcursul a doi ani, deoarece se folosesc multe substanțe de sinteză. Se poate face gastronomie moleculară și prin folosirea unor materii prime sănătoase. Gustul unui preparat este un amestec de substanțe naturale, putem vorbi de combinații excentrice prin cunoașterea structurii moleculare a materiilor prime și amestecarea acestora până la realizarea unui preparat gustos și aspectuos, dar și sănătos. Marii bucătari din întreaga lume se reorientează către o mâncare sănătoasă cu costuri reduse și pierderi minime, având în vedere apariția unei crize alimentare la nivel mondial. 
 
Eater Magazine: Cât de important vi se pare că este – aspectul – unui preparat cu un gust foarte bun?

Aspectul unui preparat este esenţial, fără el, o mâncare nu are efectul scontat, apoi urmează mirosul şi, în ultimul rând, gustul. Fără aceste trei elemente o mâncare este preparată degeaba.

Eater Magazine: Ce vă place cel mai mult la concursurile de gătit în aer liber? 

Name

Sunt concursuri ce atrag o mare masă de oameni curioși să vadă și să guste mâncăruri ce se adaptează acestui gen de manifestare. Nu pot spune că eu merg la astfel de evenimente pentru că din păcate nu am timp liber. Și dacă aș avea probabil aș merge pentru a discuta cu colegii noștri  pentru a împărtăți anumite impresii.

Eater Magazine: Mai sunt tinerii interesați de gastronomie?

Pot spune că nu prea mai sunt tineri interesați de Arta Culinară. Cultura unui popor nu se face prin ecluzarea conștiinței tinerilor. Aici avem nevoie  de conștientizarea poporului de revenire la tradițiile milenare ale poporului geto-dac și de a nu ne "emancipa" în direcții greșite.

Eater Magazine: Ce gătiți de sărbătorile Pascale ? 
  
Suntem tradiționaliști. Drob, ouă roșii, borș de miel și puțin stufat (din ambele mâncăm doar o dată, în ziua de Paști) și friptură de berbecuț. Nu de miel, că ne e milă de el. Arunci în cuptorul bine încins carnea de berbecuț, împănată cu puțin usturoi verde și unsă cu ulei de măsline, și o ții 45 de minute. Îl asezonez cu rozmarin, puțin cimbru, sare și piper și îl servesc cu un vin alb sec. 
  
 
Autor: Oana Calițu
Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: arta culinara, bucatar, chef, gastronomie, petrisor tanase
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement