5 alimente sănătoase, pentru regimul de îngrăşare

Home « Tendințe « Top

De obicei, ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să câştigi kilograme. Multe femei urmează diete draconice pentru a scăpa de celulită şi fac eforturi serioase pentru a-şi menţine greutatea după ce slabesc. Există, însă, excepţii, respectiv femei care ar face orice pentru a se îngrăşa, dar multe dintre ele fac greşeala de a include în alimentaţie mâncăruri nesănătoase, pe care le combină în cele mai nefericite moduri.

Așa cum pentru a slăbi trebuie să menținem un echilibru alimentar, aceeași cumpătare este necesară și când vrem să ne îngrășăm. Acumularea kilogramelor poate devni un proces foarte simplu dacă vei consuma alimentele și băuturile potrivite, cu conținut caloric ridicat. Mâncărurile ideale în acest caz sunt cele care au conținut ridicat de grăsimi sau zahăr, în contextual în care toate proteinele și toți carbohidrații conțin câte patru calorii per gram, iar grăsimile conțin nouă calorii per gram. În plus, unele alimente sunt mai bogate în calorii decât altele pentru că au conținut mai mic de apă.

carbohidrati-mancare1.jpgDespre carbohidrați

Imaginează-ți două căni cu dimensiuni identice, una umplută cu struguri, iar cealaltă plină cu felii de castravete. Deși fiecare cană conține același volum de alimente, cea cu struguri are de 37 de ori mai multe calorii decât cea cu castraveți, care conține doar 14 calorii. Dacă atât strugurii cât și castraveții conțin câte 4 calorii per gram, cum este posibilă această diferență? Răspunsul are legătură cu densitatea calorică - în cazul castraveților această este mai scăzută deoarece conțin mai multe fibre și apă, în timp ce caloriile din struguri sunt mai “concentrate”.

Mâncărurile cu densitate calorică ridicată sunt de obicei cele pe care tindem să le consumăm cel mai des, respectiv carnea grasă, salamul, bomboanele, prăjiturile, chips-urile, preparatele prăjite, cola, berea, înghețata etc. Când vrei să câștigi kilograme, nu este nevoie să consumi toate aceste alimente, ci să le alegi pe cele potrivite urmărind valorile lor nutriționale.

De exemplu, legumele precum salata verde, asparagusul, castravetele și broccoli, care au puține calorii, pot fi înlocuite cu carbohidrați simpli, adică fructe precum strugurii, portocalele sau avocado, cu densitate calorică mare. Carbohidrații simpli conțin mai puține fibre. Sucurile de fructe sunt chiar mai concentrate, astfel că în loc să consumi o portocoala medie, care conține cam 60 de calorii, poți bea suc proaspăt de portocale, care conţine 160 de calorii. Sunt recomandate și fructele deshidratate, dar evită bananele uscate din comerț, pentru că sunt bogate în grăsimi “nocive”. Mai poți opta pentru carbohidrați complecși, precum cereale, paste, fasole, cartofi și orez, care conțin mai mult calorii decât fibre. De exemplu, o porție medie de paste are cam 800-1000 de calorii.

Despre grăsimi

Există o prejudecată potrivit căreia toate grăsimile sunt nocive și trebuie evitate. Adevărul este că există grăsimi bune și grăsimi rele și toate au impact asupra conținutului caloric al alimentelor. De reținut este că grăsimile trebuie să reprezinte cam 15-2 % din totalul de calorii, pentru că este recomandat că acestea să provină din carbohidrați și proteine.

grasimi-mancare1.jpgÎn cantități mici, grăsimile nesăturare și “sănatoase” te pot ajuta să câștigi în greutate rapid. De exemplu, o linguriță de ulei din semințe de în și două lingurițe de unt de arahide vor adaugă aproximativ 500 de calorii dietei zilnice, iar acest adaos cu siguranță că nu te va face să ai senzația de îmbuibare. În plus, poți consuma suplimente proteice, asta pentru că e dificil să obținem zilnic necesarul de proteine din mâncăruri obișnuite. Soia sau shake-urile cu lapte praf sunt recomandate în acest caz. Dacă vrei chiar mai multe calorii, adaugă laptele praf în suc de fructe și pune o linguriță cu ulei din semințe de in.

5 alimente pentru îngrășare

Frișcă lichidă

Dacă de obicei eviți frișca sau adaugi foarte puțină în cana cu cafea, ai putea încerca să mărești cantitatea. Câte două-trei linguri cu frișcă în fiecare cafea pe care o bei echivalează cu 200 de calorii.

Rondele din cereale expandate

Le poți consuma în loc de pâine pentru că sunt bogate în proteine și fibre, chiar dacă nu conțin grăsimi și au conținut caloric scăzut. Optează, totuși, pentru cele simple și evită-le pe cele cu arome, deoarece conțin mult zahăr și sodiu.

alimente-sanatoase3.jpgNuci și semințe

Sunt bogate în calorii, acizi grași esențiali, dar și proteine, ceea ce le face un substitut ideal pentru carne. Cele mai indicate sunt migdalele, nucile (inclusiv cele braziliene), alunele, semințele de in și de floarea-soarelui. Toate acestea conțin și oxid nitric, o substanță produsă în mod natural de organism, care stimulează regenerarea musculară și creșterea.

Somon

Este bogat în proteine, 100 de grame aducând circa 60% din necesarul zilnic, dar este sărac în calorii și grăsimi saturate. În plus, conține acizi grași Omega-3 și este bogat în vitamina B 12 și fier. Este recomandat în special persoanelor care vor să stopeze căderea părului.

Ouă

Sunt o sursă de proteine excelentă, gălbenușul conținând 17 % proteine și 33 % grăsimi bogate în lecitină, colesterol, acizi grași indispensabili, fosfor și colină. Atenție la consumul de ouă crude! Acestea conțin o substanță numită avidină care se combină în intestin cu biotina și face că această vitamină să nu poată fi asimilată.

 

Autor: Adina Voicu

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: calorii, carbohidrati, grasimi, ingrasare, regim
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement