Cele mai bune carti de bucate pentru gurmanzi

Home « Tendințe « Top

Se spune că mâncarea ne face mai fericiţi şi mai binedispuşi. De fiecare dată când avem în faţa ochilor un fel de mâncare preferat, hormonul fericirii, serotonina, produce adevărate miracole asupra organismului nostru. Dar să nu ne mai lungim cu vorba şi să trecem direct la subiect, care are legătură (bineînţeles) cu mâncarea: cărţile de bucate. Da, da, despre asta vorbim în acest articol, în care am strâns laolaltă cele mai bune cărţi culinare din ultimul deceniu.

Ce-i drept, selectarea celor mai bune cărţi de bucate a fost un proces greu, din cauza numărului de volume remarcabile publicate în ultimii 10 ani. Ca să nu mai spunem de autorii cărţilor, bucătari iconici pentru fiecare pasionat de bucătărie şi nu numai. Este un fapt remarcat că vânzările de cărţi de bucate ale bucătarilor faimoşi au fost colosale şi continuă să fie în topul celor mai vândute cărţi din lume.

Dar să revenim la cărţi. Desigur, nicio listă întocmită nu poate acoperi multitudinea de cărţi de bucate extraordinar de bune, noi doar sperăm ca aceste exemple să te inspire şi să te ajute la perfecţionarea calităţilor de bucătar.

1. Bucătăria lumii – Gordon Ramsay

Când spunem Gordon Ramsay, ne vin în minte profesionalismul şi măestria cu care reuşeşte celebrul bucătar englez să preparare mâncarea. Iar când ai o carte de bucate cu 156 de reţete adunate din periplul său prin lumea gastronomică, comentariile parcă nu-şi mai au rostul.

Cartea intitulată "Bucătăria lumii" este o adevărată enciclopedie culinară, în care Gordon ne învaţă cum să ne prezentăm în faţa oaspeţilor cu un pastel de meniuri (italiene, franţuzeşti, britanice, marocane, asiatice sau mexicane). Din carte mai aflăm şi ce are bucătarul prin cămară, dar şi ce nu trebuie să ne lipsească niciodată din bucătărie pentru ca mâncărurile să fie cât mai bune.

2. Aventuri din intimitatea restaurantelor – Anthony Bourdain

Rareori, o carte de bucate poate fi o "evanghelie" culinară de-o aşa manieră. Tăios din fire şi nemilos cu ceea ce se petrece în spatele uşilor de la bucătărie, chef Bourdain prezintă în cartea sa aventurile gastronomice întâlnite în Gironde, Provincetown, Tokio, Paris şi New York, toate prezentate cu o sinceritate brutală, dar şi cu un simţ al umorului caracteristic.

Citind cartea pentru prima dată, printre rânduri putem "vedea" fiorul visceral, emoţia, focul şi "cuţitele" lui Bourdain, care ne transpune în culisele celor mai mari restaurante din lume, de unde avem ce învăţa.

3. În apărarea mâncării şi dilema omnivorilor - Michael Pollan

Un alt autor extrem de popular, despre care se spune că este cel mai bun scriitor culinar din lume, este Michael Pollan. În această carte, autorul ne prezintă modul în care diferite alimente au ajuns să domine ceea ce mâncăm. Orice carte scrisă de el este o fascinantă lecturare!

Scriitorul american contemporan abordează ortodoxia nutriţiei ca un cuţit fierbinte trecut prin unt. Deşi aparent înrădăcinată într-o abordare ştiinţifică, el spune că la bază este o ideologie bine intenţionată, alcătuită din sfaturi de nutriţie menite să reducă procentul de obezitate din lume.

"Punerea laolaltă a temerilor cu privire la alimentaţia modernă s-a dovedit a fi o naraţiune extrem de uşor de citit", este de părere jurnalistul britanic Alex Renton, care îl numeşte pe Michael Pollan un fel de "James Lovelock" al gastronomiei.

Într-o lume plină de diete miraculoase şi produse bogate în calorii, Michael Pollan este o voce a raţiunii. Autorul este de părere că doar mâncarea adevărată, bazată pe multe legume şi fructe, ne poate salva de foarte multe boli şi stări psihice nedorite. Pollan luptă împotriva a ceea ce este rău (industria alimentelor, idei nutritive prosteşti) şi pledează pentru mâncatul natural.


Va urma...

 

 

Autor: Irina B.

sursa foto: designsponge.com

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: bucatari, carte de bucate, chef, gastronomie, retete culinare
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement