Gustări sofisticate, dar periculoase!

Home « Tendințe « Top

O călătorie ar trebui să însemne mai mult decât câteva zeci de poze făcute în mijlocul junglei amazoniene, mai mult decât căutarea celor mai bune unghiuri de fotografiere a unui templu buddhist, în timp ce ghidul repetă plictisit aceeași lecție de istorie. Înseamnă să descoperi arome și culturi noi. Însă ai grijă ca preparatele exotice să nu devină ultimele pe care le consumi! Vorbim desigur despre cele mai periculoase mâncăruri din lume, chiar dacă unele dintre ele sunt atât de delicioase, încât mulţi oameni spun că merită riscul.

 

1. Socul negru Name

Cu siguranță vei spune că bunicii culegeau soc pentru a prepara zeci de borcane cu gem. Este cât se poate de adevărat, mai ales dacă ținem seama că întâlnești la orice margine de pădure arbuști de soc. Ceea ce nu mulți dintre noi știm este că boabele necoapte, tulpinile, semințele și chiar rădăcinile conțin cantități mici de cianură. Au fost înregistrate într-adevăr puține cazuri de deces cauzate de toxinele pe care socul negru le conține, însă consumarea fructelor crude sau a frunzelor vă pot îmbolnăvi. Vorbim de cazuri de disconfort abdominal, stări de amețeală și vomă sau, mai grav, deshidratare și diaree severă.

 

2. Sâmburii de caisă Name

Cine s-ar fi gândit că “inofensivii” sâmburi de caisă sparți cu ciocanul vara în grădină vor fi incluși în acest top? Se pare că includerea lor pe lista neagră vine ca urmare a conținutului de glicozide cianogenice, care după consumare se transformă în cianură hidrogenată. Conform Agenției de Standarde a Alimentelor (Marea Britanie) indicat este să nu consumăm mai mult de doi sâmburi de caisă pe zi. Ca și în cazul antibioticelor, o cantitate mai mare de sâmburi consumată pe zi poate duce la intoxicații. Pentru a te feri, însă, de probleme este indicat să coci sâmburii înainte de consum.

 

3. San Nak JiName

Este vorba de o delicatesă coreeană care constă în bucăți de tentacule de caracatiță vie, stropite cu ulei de susan. Nu știu, sincer, ce este atât de delicios la un tentacul care are ventuzele încă vii... Dacă totuși vă încumetați să consumați san nak ji, mestecați foarte bine înainte să înghițiți. Nu am vrea să vi se lipească vreun tentacul de esofag și să nu mai puteți respira. Cât despre gust, nu prea au fost vorbe de laudă printre consumatorii ocazionali.

 

4. Broaștele Name

Dacă ajungi în Namibia și vrei să încerci ceva nou, află că poți fi servit cu broaște. Nu te aștepta la un rafinament culinar tipic franțuzesc. Ai grijă, însă, ce broaște ţi se servesc. Indicat ar fi să consumi doar după ce broaștele ating maturitatea sexuală, deoarece puii de broască pot provoca “oshiketakata”, cu alte cuvinte o insuficiență renală acută.

 

5. Midiile sângeriiName

Nu este vorba de o mână de midii care sângerează, ci despre o delicatesă chinezească destul de periculoasă pentru sănătatea ta, dacă nu este preparată corespunzător. Specia respectivă de midii este o adevărată sursă de viruși care pot transmite foarte ușor hepatite de tip A și E. Bucătarii chinezi recomandă opărirea lor înainte de consum, aceasta dându-le savoare aparte. Problema este că nici procesul de opărire nu înlătură pe deplin pericolul pe care îl pot reprezenta aceste midii pentru organismul uman. Nu puține au fost cazurile în care clienții au plecat de la restaurantele chinezești care au în meniu midii sângerii cu dizenterie.

 

6. FuguName

Pe cât de amuzant arată acest pește - pentru că despre un pește vorbim acum - pe atât de periculos poate fi. Îl vei găsi pe orice meniu din Japonia, fiind o adevărată delicatesă. O delicatesă “pe muchie de cuțit”, aș completa eu, pentru că viața clientului este în mâinile bucătarului... Ficatul și organele de reproducere interne ale peştelui Fugu conțin tetrodotoxină, una dintre cele mai periculoase otrăvuri existente. Un chef care știe exact câtă otravă să lase în feliile de pește pentru a-l transforma într-un sushi delicios este o adevărată comoară pentru restaurantul în care gătește. Dacă lasă, însă, prea multă otravă, clientul va muri de îndată ce consumă din preparat. Există și un sake realizat din Fugu dar sfatul nostru este să te gândești de două ori înainte să consumi așa ceva.

 

7. Casu MarzuName

Când credeai că le-ai văzut pe toate, o porție de Casu Marzu, din Sardinia, îţi este servită. La prima vedere ai putea spune că este vorba de o brânză din lapte de oaie ca oricare alta. Dar dacă te uiți mai atent - asta dacă poți face față mirosului - vei constata că este „putrezită.” Ai auzit bine, putrezită! Laptele de oaie din care se prepară este lăsat la fermentat în aer liber, până devine brânză. După fermentare, brânza este supusă acțiunii unei anumite specii de muscă, care-și lasă ouăle înăuntru. Adevărata savoare a brânzei este, se pare, dată de larvele de muscă. Saliva şi excrementele larvelor frăgezesc brânza şi îi dau gustul delicios invocat de cunoscători. Casu Maryu a fost declarată ilegală deoarece încalcă absolut toate regulile de igienă cunoscute până acum. Dar asta nu înseamnă că italienii nu o consumă la ocazii speciale. Trec astfel cu vederea pericolele la care se expun: dureri abdominale, greață, vărsături, sângerări intestinale sau chiar deces.

 

8. Cassava Name

Credeai că sâmburii de caisă sunt periculoși? Atunci află că în cazul fructului de cassava, din America de Sud, nivelul de cianură este dublu. Cassava este ingredientul de bază pentru celebra budincă tapioca. Gătită insuficient, planta poate produce cianură. Societatea Americană de Cancer demonstrează că cei care sunt alergici la cauciucul din latex pot dezvolta o alergie și la această plantă.

 

9. Rubarba Name

Este adorată de gospodinele din întreaga lume pentru savoarea pe care o dă tartelor. Dar câte dintre voi știu că ingerarea unei cantități mari de frunze de rubarbă poate cauza otrăvirea? Specialiștii avertizează că frunzele de rubarbă nu trebuiesc sub nicio formă consumate din cauza toxinelor pe care le conțin. Consumați cu încredere, însă, pedunculul.

 

10. Ackee Name

Ai ajuns în Jamaica și nu ai consumat ackee? Ai fost degeaba, ar spune cu siguranță localnicii. Fructul absolut delicios este un real pericol dacă nu este suficient de bine copt. Astfel, dacă îl consumi prea devreme, substanțele pe care le conține îți vor face ficatul să nu mai elibereze glucoză. Asta în cazul cel mai fericit, deoarece în unele situații se poate ajunge la decesul consumatorului. Localnicii numesc acest blocaj "boala jamaicană a vomitatului". 

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement