Top 10: Destinaţii de evitat, în 2012

Home « Tendințe « Top

Nu ai nevoie de un motiv pentru a călători, aşa cum nu ai nevoie de un ghid turistic atâta vreme cât te bazezi pe spiritul de aventură. Viaţa nu se măsoară în numărul de respiraţii, ci în numărul momentelor care ţi-au tăiat răsuflarea. Dar de preferat ar fi ca răsuflarea să ne fie tăiată de exotismul locurilor vizitate şi nu din cauza conflictelor armate sau brutalităţii pe care unii localnici o pot manifesta faţă de turişti. Pornind de la această idee am întocmit un top al celor mai periculoase oraşe, pe care ar fi indicat să le ocoleşti în 2012.

 

10. Harare, Zimbabwe 

Crezi în destin şi că tot ce ţi se întâmplă are un motiv întemeiat. Rămâi cu moralul ridicat deşi totul în jurul tău pare să o ia într-o direcţie total greşită.Name Călătorind prin Africa, mai precis prin Zimbabwe, fără a avea un plan sau fără a cunoaşte zonele fierbinţi, este la fel de periculos precum a striga în gura mare că urăşti populaţia de culoare. Atentatele care au loc aproape zilnic în capitala Harare i-au adus faima, fiind numită “oraşul-câmp de luptă” de publicaţia The Economist, anul trecut. Harare sau Oraşul Răsăritului de Soare datează din 1890 şi a fost un punct sensibil în istoria coloniilor britanice. Indiferent de cât de frumos şi bogat din punct de vedere cultural este Zimbabwe, numărul turiştilor rămâne în continuare scăzut. Foametea şi lipsa banilor nu au făcut decât să accentueze revoltele în rândul localnicilor, ceea ce a adus un val de reclamă negativă. Documentarele de la BBC şi Discovery Travel au imprimat şi ele temeri în rândul potenţialilor turişti, prezentând imagini de un real barbarism din partea localnicilor. Şi unde mai pui că acolo încă bântuie febra galbenă, fără o imunizare prealabilă nefiindu-ţi permis să călătoreşti pe continentul african.

 

9. Port Moresby, Papua Noua Guinee

Cu siguranţă că Port Moresby ar trebui să se afle pe lista de destinaţii de vacanţă ale oricărui scafandru adevărat. Name Poate fi considerat din acest punct de vedere un adevărat paradis, având cele mai bune zone de scufundat din lume, dar şi de două ori mai multe specii de peşte decât Marea Roşie, de exemplu, precum şi de zece ori mai mulţi corali decât vei găsi în Marea Caraibelor. Dar minunăţiile pe care le poţi vedea aici sunt doar partea bună a strategiei de promovare, adevărul fiind că pericolul aşteaptă să se facă simţit ori de câte ori un turist informat insuficient îşi face apariţia pe străzile din Port Moresby. Fondat în anul 1873 de căpitanul britanic John Moresby - capitala îi poartă numele -, oraşul constituie un adevărat câmp de luptă între populaţiile băştinaşe de aici. De altfel, Papua Noua Guinee este ţara cu cele mai multe limbi vorbite, respectiv 820. Acesta este şi principalul motiv al conflictelor interne care se iscă din dorinţa diverselor populaţii de a-şi câştiga autonomia. În secolul tehnologiei ţara încă se confruntă cu cazuri numeroase de SIDA, cu crime şi violuri, aşa că o idee bună în cazul în care totuşi doriţi să ajungeţi în Port Moresby ar fi să aveţi grijă cu cine socializaţi şi în cine aveţi încredere.

 

8. Kinshasa, Congo

Kinshasa este în top din pricina conflictului militar în urma căruia peste 1 milion de oameni şi-au pierdut viaţa. În aprilie 1994Name (odată cu prăbușirea avionului în care se aflau președinții Rwandei și ai Burundiei) începe masacrarea a peste 1 000 000 de oameni (după unele surse 1 000 000), din care mai bine de 75 % erau de etnie tutsi, mii de etnici hutu au fost torturați pentru că s-au opus genocidului. Kinshasa a fost descris de Lonely Planet drept “un oraş haotic, confuz şi colorat, un fel de New York al Africii Centrale. Congo deţine 5 rezervaţii naturale care au intrat de-a lungul timpului în patrimoniul UNESCO, ceea ce ar constitui un motiv suficient de bun pentru a porni într-o călătorie de descoperire şi îmbogăţire culturală. Dar cu un sistem politic destul de instabil şi cu revolte ale rebelilor din zonă, Kinshasa s-a văzut nevoită să ceară ajutorul forţelor armate ale Naţiunilor Unite. Probabil că va fi nevoie de mult timp până când Congo va redeveni o atracţie turistică sigură.

 

7. Cartierul Rocinha din Rio de Janeiro, Brazilia

Părăsim Africa şi ne îndreptăm atenţia spre Rocinha, din Rio. Cine ar fi crezut că un oraş precum Rio de Janeiro poate ascunde un secret întunecat sNameub forma unui cartier periculos? Rocinha Favela este cel mai mare cartier din Rio, aici locuind peste 200.000 de oameni pe o suprafaţă de mai puţin de 743 de metri pătraţi. Este locul perfect pentru comiterea de jafuri sau crime, cauzate în principal de sărăcia în care mulţi dintre rezidenţii cartierului trăiesc. Şi pentru că există destul de multe agenţii de turism din Rio de Janeiro care organizează turul cartierului, asigurând un ghid, nu vă mai rămâne decât să nu purtaţi bijuterii sau haine elegante şi să aveţi mare grijă la geantă şi la aparatul de fotografiat - asta în cazul în care riscaţi să le luaţi cu voi. Nu poţi şti niciodată ce hoţ te păzeşte din întuneric...

 

6. Sana'a, Yemen

Sana'a din Yemen, sau centrul de antrenament al membrilor grupării teroriste Al Qaeda, este una dintre destinaţiile pe care ar fi bine să leName eviţi. Fanatismul islamic inoculat cu precădere copiilor a reuşit să transforme oraşul într-un punct turistic neatractiv. Nu ştiu, însă, câţi dintre voi ştiu că Sana'a face parte din patrimoniul UNESCO, moştenirea a nu mai puţin de 103 moschei şi peste 6.000 de case construite înainte de secolul ale XI-lea, dînd un plus de farmec oraşului întemeiat la altitudinea de 2.200 de metri. Dacă nu ar fi atât de multe conflicte interne şi dacă nu ar trebui să deţii un permis de călătorie, probabil că oraşul ar fi în topul preferinţelor multor turişti iubitori de istorie.

 

5. Monrovia, Liberia

Mergem mai departe şi zăbovim din nou pe tărâmurile pline de exotism ale Africii. De data asta în oraşul Monrovia din Liberia. A fost fondat în 1822,Name iar denumirea este o derivare a numelui preşedintelui american James Monroe. Şi când oraşul părea să se dezvolte, putând fi comparat cu oraşe mijlocii din Europa, Samuel Doe a început revoltele civile care au dus, în 1980, la războaiele civile consecutive care au măcinat întreaga dezvoltare a Liberiei. Din pricina lipsei de electricitate, traficului de carne vie şi de droguri, precum şi holerei şi igienei precare, Monrovia este doar un alt punct de evitat în traseul turiştilor dornici să descopere Africa.

 

4. Ciudad Juarez, Mexic

Dacă ajungi prin ţara cartelurilor de droguri şi a celei mai condimentate mâncări din lume, ai mare grijă să nu nimereşti în mijlocul luptelor armate Namedintre bandele care se ocupă de traficul de droguri. Dar pe lângă drogurile care circulă în voie prin Mexic, Ciudad Juarez se confruntă şi cu corupţia la nivel înalt în rândurile reprezentanţilor administraţiei publice. Cunoscut drept capitala crimelor, oraşul mexican a fost subclasat de Honduras, fiind în continuare catalogat drept un oraş turistic periculos.

 

3. Comuna Cite Soleil din Port-au- Prince, Haiti

Despre tragedia care s-a abătut asupra oraşului haitian puţini sunt probabil cei care nu au auzit. Cutremurul apocaliptic din 2010 a fost lovitura finalăName pentru turismul şi dezvoltarea pe care o cunoscuse Haiti. Iadul coborât parcă pentru a pedepsi boom-ul de lux care se revărsase asupra comunei Cite de Soleil face ca la mai bine de 2 ani de la tragedie turiştii să evite zona. Şi asta nu neapărat din cauza furturilor care au loc aici frecvent, ci mai ales din pricina amintirilor dureroase pe care le provoacă.

 

2. Kandahar, Afghanistan

Istoria oraşului de la poalele munţilor nu a fost niciodată una liniştită şi fericită, fiind considerat un premiu important de populaţiile etnice din zonă. NameFăcând legătura între Occident şi Orient, Kandahar este un punct strategic extrem de important şi asta datorită aeroportului internaţional, agriculturii şi exporturilor industriale, ceea ce i-a asigurat pentru multă vreme poziţia de principal centru comercial. Când rişti să devii ţinta grupărilor talibane, iar gloanţele zboară pe lângă tine mai ceva decât un grup de albine în căutare de flori, nici nu îţi mai pasă de peisajele extraordinar de frumoase din jur.

 

1. Mogadishu, Somalia

Medalia de aur revine oraşului Mogadishu din Somalia. Pe cât de exotic sună numele oraşului, pe atât de haotic este. Nu te aştepta să fii apărat deName forţele de ordine locale, întrucât aici nu există legi şi nici ordine - economia este egală cu zero şi foametea este ca la ea acasă. Dacă totuşi nu poţi să-ţi stăpâneşti dorinţa de aventură, asigură-te că porţi o vestă antiglonţ şi cunoşti câţiva localnici care să fie dispuşi să te protejeze de atacurile armate din zonă.

 

 

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: adrenalina, calatorii, conflicte, UNESCO
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement