Ce punem pe masă de Florii?

Home « Tendințe « Tradiţii

Duminica aceasta, creștinii sărbătoresc Floriile – Intrarea mântuitorului în Ierusalim! Dar ce înseamnă asta pentru noi, oamenii de rând?

Înseamnă că dacă ai vreo cunștiință cu nume de floare, este cazul să îi urezi ”La mulți ani” cu ocazia onomasticii! Flori, Florin, Narcis, Viorela, Violeta, Florian, Florentin, Crin, Crina, Codruța, Liliana sau Narcisa, toți își serbează de Florii, ziua de nume!

Și ce mai înseamnă Floriile pentru creștinii care țin post? Înseamnă că este dezlegare la pește! Dacă v-ați chinuit să respectați cât de cât postul mare, acum a sosit clipa mult-așteptată, în care puteți servi liniștiți pește și vin!

Dar nu abuzați de aceste produse, căci de luni începe iar postul, și de data aceasta nu mai există dezlegare până de Paște!

Deci ce punem pe masă, de Florii?

Dacă nu țineți post este ușor: dați o raită prin proviziile pentru Paște și faceți o ușoară ”încălzire”.

Dacă țineți post, atunci trebuie să vă orientați ce combinații puneți pe masa, pentru a fi gustoase, sățioase dar și în litera legii de post.

În duminica de Florii, poți începe festinul de post cu aperitive: salată de icre (că doar e dezlegare la pește), salată de vinete, fasole bătută, broccoli cu migdale sau ciuperci la cuptor cu usturoi.

Puteți încerca și o salată de cartofi fierți, măsline, ceapă și maioneză de post, condimentată bine – este delicioasă și sățioasă.

Un aperitiv delicat, fin, gustos și, nu în ultimul rând de post, cu care vă puteți cuceri inviații este toast cu somon: pâine prăjită cu felii subțiri de somon fume cu lămâie și capere.

La capitolul supe/ciorbe suntem destul de limitați de post, așa că rămâne varianta supă cremă de fasole verde. Puteți opta și pentru o supă de fasole boabe tot în varianta de post (fără afumătură).

Felul principal oferă mai multă libertate de mișcare în bucătărie, fiind și dezlegare la pește.

Puteți opta pentru păstrăv la grătar cu mămăliguță și mujdei de usturoi, pește copt cu legume, sau pește marinat cu cartofi natur. Un alt fel deosebit de mâncare, care merge și la masa de Florii este mâncare de somon cu usturoi și roșii.

Puteți completa masa și cu alte preparate de post care nu conțin pește: snițele de soia sau ardei umpluți de post.

La desert vă puteți îndulci cu o prăjitură de post, un cozonac de post sau delicioase și proaspete fructe!

La masa de Florii nu ar trebui să lipsească vinul, deoarece este dezlegare! Puteți servi și bere sau cocktailuri de fructe.

Sfatul meu este să nu exagerați cu mâncatul de Florii, pentru că fiind exact în perioada de post, organismul nu mai este obișnuit cu o cantitate mare de mâncare și riscați să suferiți o indigestie.

În plus, trebuie să vă păstrați pentru festinul de Paște, unde totul este permis atât în materie de mâncare, cât și în materie de băutură.

Autor: Ioana Dogaru

Sursa foto: wine.healthfoodxdrinks.com

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: Florii, masa, peste, post, preparate, soia, vin
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement