Povestea bucatelor Pascale

Home « Tendințe « Tradiţii

Verificând calendarul nu pot să nu mă gândesc în primul rând la Paște, la cadourile pe care le voi oferi celor dragi, la pasca delicioasă și la cozonacii fierbinți, la friptura de miel împănata și aromată, la ouăle încondeiate cu migală de bunici și la rudele dragi care îmi vor sta alături la masă. Pentru că deja știm ce va conține masa tradițională românească de Paște, propun să ne uităm puțin și în grădinile vecinilor europeni și americani și să descoperim cu ce se delectează ei în cele 3 zile de sărbătoare.

Iepurașul de Paște - simbol internațional

Din București până în Londra, din New York, până în Roma și din Finlanda până în Suedia, iepurașul de Paști a cucerit deopotrivă părinți și copii. Paștele este pretextul perfect pentru a face mici excese de dulciuri, specialități culinare și voie bună. Nu știu ce preferințe aveți voi, dar va pot spune că 76% dintre americani preferă să muște întâi din urechile iepurașului de ciocolată, 5% îi mănâncă întâi picioarele și 4% îl lasă întâi fără coadă. Tot americanii au lansat tradiția celui mai amuzant joc, Easter Egg Roll - Rostogolirea Ouălelor de Paște - în curtea Casei Albe, unde sute de copii vin cu coșurile pline cu ouă viu colorate și le rostogolesc pe faimoasa pajiște, sub privirea președintelui. Dacă ținem cont că anual peste 5 milioane de iepurași și ouă de ciocolată sunt pregătiți special pentru sărbătorile pascale, putem spune că acest deșert ar trebui să primească un premiu pentru faimă și pentru încasările pe care le aduce producătorilor de ciocolată. 

Altă curte, aceeași tradiție! Și în cazul englezilor deliciosul simbol pascal, iepurașul de ciocolată, ocupă loc de cinste în magazinele care se aprovizionează din timp cu accesorii și cadouri. În cazul italienilor veșnic veseli, Bocănilă le aduce ouă de ciocolată celor mici, dar și coșuri pline cu dulciuri. Finlandezii și suedezii preferă să aștepte iepurașul în casele împodobite cu accesorii galbene, verzi și albe. Ei primesc și dăruiesc de Paște dulciuri și figurine din ciocolată, dar și ouă de carton cu bomboane înăuntru.

Deliciile pascale, în lume 

NameDupă atâtea dulciuri, poate că este cazul să aflăm ce servesc alții la cina de Paște. Friptura de miel ar trebui să fie însoțită de salate de fructe și preparate pe bază de legume. În Mexic, de exemplu, de Paște se consumă cele mai mari cantități de pește și crustacee. Un alt exemplu de cină echilibrată ni-l oferă vecinii din Alsacia care preferă preparatele pe bază de sparanghel, raci și ciuperci (sbarciogi), așezate frumos lângă un platou pe care stă așezată ca o regină o friptură suculentă de miel și sote de legume proaspete. Dacă ajungem în țara cangurilor vom putea să ne delectăm cu friptuta de miel, vită sau pui și sote de legume, dar și fructe de mare, lasagna sau salate. Tradiția spune că nu poate fi masă de Paște dacă nu se mănâncă Pavlova. Nu vă gândiți că este vreo rețetă complicată pe care să nu o puteți încerca și voi. Este de fapt vorba despre un strat gros de bezea peste care se toarnă frișcă și se adaugă fructe.  

Name

Grecii, adevărați artiști ai gastronomiei, consumă la miezul nopții, pentru a celebra Învierea, ouă roșii și tsoureki. Tsoureki sau “pâinea luminată” este un cozonac renumit pentru sărbătorile grecești. Ingredientul secret al acestui cozonac este “mahlepi” - o pudră obținută din sâmburi de cireș amar turcesc, ingredient rar folosit în bucătăria europeană. Vecinii noștri ruși consumă pască și ouă roșii cu motive folclorice, dar și kulich. Este de fapt vorba despre un cozonac tradițional, asemănător cu mult mai cunoscutul panetone al italienilor. Maeștri ai tentațiilor culinare, italienii vă vor primi cu pâine în formă de porumbei, panetone și pastiera. Pastiera este o prăjitură cu brânză ricotta și fructe confiate. Pastiera se pregătește în Vinerea Mare pentru a permite aromelor sale se se îmbine pentru a-i da savoarea specifică.

Alte simboluri pascale 

Name

Franța a înlocuit iepurașul de Paște cu “peştii de aprilie”. Nu este vorba de o specie de pește care se găsește în râurile franceze, ci de pești din ciocolată. Apar în casele francezilor încă din 1 aprilie, copiii încercând să îi inducă în eroare pe adulți lipindu-le pe spate hârtii în formă de pești colorați. Alt simbol specific acestei țări este cel al clopotelor zburătoare. În credința catolică se spune că în Vinerea Mare toate clopotele zboară spre Vatican, întorcăndu-se în prima zi de Paște, când aduc și o mulțime de ouă din ciocolată. Nici în tradiția australiană nu regăsim ca simbol central iepurașul atât de iubit de europeni, ci pe Bilby. Bilby nu este numai un cangur, ci simbolul de pe emblema Australiei. 

 

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: delicii, iepuras, Paste, preparate, simbol, traditia
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement