Sa pornim pe urmele cvas-ului, bautura preferata a rusilor

Home « Tendințe « Tradiţii

În timp ce copiii americani stau la coadă pentru îngheţată în zilele toride de vară, în trecut, copiii din Rusia stăteau la coadă pentru ceva cu totul diferit: băutura cvas.

Cvas este o băutură de cereale fermentată, ca un fel de bere abia alcoolică. Şi în căldura verii, cvas era servit dintr-un butoi mare pe roţi, iar toţi copiii se strângeau într-un suflet ca să prindă măcar un păhărel.

Cu toate că acei copii de altădată au devenit adulţi, ei îşi amintesc cu drag de acele vremuri:"Noi nu am avut sucuri când trăiam în Uniunea Sovietică, abia apă aveam, iar cvas ne-a salvat vieţile, de fapt!".

Pentru a crea aroma picantă şi fermentată a băuturii cvas, ruşii începeau cu pâinea neagră rusă, pe care o puneau la macerat în apă cu drojdie, dar şi cu alte adaosuri, cum ar fi stafide, miere, mentă). Întregul proces dura câteva zile, timp în care se crea o aromă naturală, precum şi un gust distinctiv acru.

Deşi băutura avea un gust acru, copiii ruşi se dădeau în vânt după ea, pentru că era foarte iubită şi pentru că "acrul este gustul Rusiei; tot ceea ce se presupune a fi acru (precum smântâna, de exemplu, sau castravetele murat, varza murată) este definitoriu pentru ţară".

Nu e de mirare că ruşii iubeau cvas-ul, deoarece fermentarea din el ajuta şi la menţinerea vitaminelor din fructe şi legume pe tot parcursul iernii.

Şi astăzi se mai găseşte cvas, însă mult prea comercializat, plin de aditivi şi mult zahăr. Chiar şi în America, mai precis în state precum Pennsylvania sau New York, numeroase companii încearcă să readucă în actualitate cvas-ul, la care adaugă arome moderne: sfeclă, ghimbir, secară şi mentă.

Prin aceste producţii de cvas, producătorii speră să stârnească interesul persoanelor care adoră băuturile preparate natural, aşa cum este şi cazul acestei băuturi ruseşti.

 

 

Irina B.

sursa foto: absoluttv.ru
 

Publicat in: august 2013
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement