Simboluri și tradiții de Paște

Home « Tendințe « Tradiţii

Vremea se încălzește, primăvara pare că s-a instalat și de data asta are de gând să rămână, iar Paștele se apropie cu pași repezi!

Cu gândul la vacanțe, la delicioasele preparate specifice Paștelui și la vremea frumoasă de afară, am scăpat poate din vizor simbolistica și importanța sărbătorii pascale.

Știm cu toții povestea din Biblie referitoare la semnificația Paștelui. Dar poate că nu toți cunoaștem simbolistica elementelor care caracterizează această sărbătoare.

Haideți să descoperim împreună de unde și-au căpătat importanța aceste elemente.

OUL

Primul și poate cel mai cunoscut simbol al Paștelui este oul. Potrivit tradiției, în miercurea din a 4-a săptămână a Postului Mare, toate ouăle de Paște erau adunate din cuibar.

Din bătrâni se crede că ouăle alese în această zi nu se strică până la Paște.

Oul vopsit simbolizează Mântuitorul. Spargerea oului este reprezentativă pentru momentul în care Iisus a părăsit mormântul.

În Bucovina, ouăle roșii sunt numite merișoare iar cele cu ornamente se numesc încondeiate. Aici, încondeiatul ouălor a fost ridicat la nivel de artă.

LUMÂNAREA

Lumânarea este simbolul suprem al Învierii, al biruinţei vieţii, al luminii şi bunătăţii divine.

La slujba de Înviere, credincioșii aduc cu ei o lumânare pe care o aprind, ”luând lumină” de la preot, o poartă până acasă cu grijă pentru a nu se stinge și apoi fac o cruce în grinda casei.

Mulţi sunt cei care o păstrează tot timpul anului pentru a o aprinde în caz de primejdie sau în timpul furtunilor.

MIELUL

În tradiția creștină, mielul îl reprezintă pe Mântuitor, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor omenirii. Sacrificarea mielului este momentul cel mai intens din punct de vedere spiritual al pregătirii mesei de Paște. De-a lungul timpului, mielul la proțap a devenit felul principal al mesei tradiționale de Paște.

PASCA

Pasca la creștini este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la bisericăpentru a fi sfințită.

Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.

Pasca și vinul simbolizează sacrificiul christic.

IEPURAȘUL

Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania, fiind menţionat în cărţi în jurul anului 1500.

Iepurele era considerat cel mai fertil animal și era văzut ca un simbol al renaşterii întregii naturi în perioada primăverii.

În prezent Iepurașul a devenit un fel de Moș Crăciun al sărbătorilor de primăvară, deoarece îi bucură pe cei mici cu cadouri constând în ouă de ciocolată sau iepurași de ciocolată.

Doar vorbind despre această sărbătoare mă simt un pic mai aproape de ea. Mai este foarte puțin timp până la Paște, haideți să încercăm să intrăm în spiritul sărbătorii! Văd că vremea deja a început!

Autor: Ioana Dogaru

Sursă foto: lindaslilleverden.no

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: lumanare, miel, oua, Paste, simbol, traditie
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement