Tradiții și obiceiuri pascale

Home « Tendințe « Tradiţii

Suntem în ajun de Florii! A început numărătoarea inversă până la Sfintele Sărbători de Paște!

Pentru majoritatea dintre noi, acest lucru înseamnă, în primul rând, că vine vacanța! 

Pentru cei care au ținut post, Paștele va fi momentul de răsfăț culinar mult așteptat!

Dar care sunt obiceiurile și tradițiile acestei sărbători? Ce înseamnătate are Paștele, din punct de vedere religios?

În primul rând, Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, 

Învierea lui Isus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Data de început a Paștelui marchează începutul anului ecleziastic creștin. Există unele culte creștine care nu sărbătoresc Paștele.

Data celebrării Paștelui are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului.

Astfel, Paștele se serbează în duminica imediat următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară.

Paștele creștin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.

Paștele este o sărbătoare plină de tradiții, obiceiuri și simbolistică. Simbolurile pascale sunt: ouăle, vinul, mielul și pasca.

Ciocnitul ouălor de Paște este una dintre cele mai recunoscute tradiții ale acestei sărbători.

Dar trebuie să știți că ouăle nu se ciocnesc oricum, ci după anumite reguli: persoana mai in varsta, de obicei barbatul, loveste violent "capul" oului tinut de partener, in timp ce rosteste "Hristos a Inviat" iar partenerul îi răspunde "Adevărat a Inviat".

În prima zi, duminică, ouăle se ciocnesc "cap la cap", a doua zi, "hușcă la hușcă" iar în cea de-a treia zi, și "burtă in burtă".

O altă tradiție de Paște spune ca toți cei care participă la slujba de Înviere, tineri sau vârstnici, înainte de a pleca de acasă, trebuie să se spele pe față cu un ou roșu și un bănuț de argint.

Se spune că cei care respectă acest obicei vor "fi sănătoși ca oul și curați ca argintul".

La masa de Paște, fiecare membru al familiei trebuie să mânânce mai intâi un ou sfințit după care consumă din toate bucatele sfințite la biserică. Abia după aceasta se poate începe festinul culinar.

Masa de Paște este așteptată cu usfletul al gură de cei care respectă postul Paștelui, post care durează 48 de zile. In mod oficial, postul începe după "Duminica iertării", în ziua de luni a săptămânii a 7-a de dinaintea sărbătorii de Paști.

Un alt simbol al Paștelui, foarte îndrăgit de prichindei, este Iepurașul. Deși istoria acestui simbol nu are legătură cu Paștele ci, mai degrabă cu învierea naturii și sosirea primăverii, Iepurașul a fost asociat cu sărbătorile pascale.

A devenit o tradiție principală a Paștelui să oferi cadouri celor dragi ”din partea Iepurașului”.

Cele mai populare cadouri aduse de Iepuraș sunt ouăle de ciocolată și figurinele de ciocolată în formă de iepure.

Fie că ești creștin ortodox, fie că nu, Paștele este o oportunitate de a ne apropia de familie, de a ne curăța de păcate, de a ne bucura de vreme și mai ales, de bucate.

Și, nu în ultimul rând, sfintele sărbători de Paști sunt un prilej de a fi mai buni și mai apropiați unii de ceilalți!

Autor: Ioana Dogaru

Sursa foto: comfycook.com

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: Iepuras, obiceiuri, oua, Paste, renastere, traditii
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement