Cabernet sau Merlot?

Home « Turism « Degustare vin

Vinurile de Bordeaux, pe lângă faptul că nu costă o avere, au extrem de multe calităţi. În primul rând, majoritatea vinurilor au nuanţe de roşu. În al doilea rând, deşi cei mai mulţi oameni cred că Bordeaux-ul este patria vinului Cabernet Sauvignon, în realitate, aici este răspândit Merlot-ul, care este "coloana vertebrală" a tuturor vinurilor din regiune. Totuşi, dacă vrei să-ţi potoleşti setea cu un Cabernet Franc sau Sauvignon roşu şi rece, Médoc, Saint Emilion, Graves şi Pomerol sunt principalele zone viticole pe care să le iei în vizor.
 

O altă regiune la fel de fascinantă este St. Emilion. Mai mult decât orice altă regiune din Bordeaux, ea cuprinde moşii mari contrabalansate de sutele de mici ferme familiale. Un exemplu este Castelul Canon, construit în 1700, de către Jacques Kanon, un "privateer" (pirat aprobat de guvern) care a lucrat pentru regele Louis al XV-lea. Castelul este "îmbrăcat" în calcar, parfumat de grădinile cu flori luxuriante, iar pereţii sunt căptuşiţi cu viţă-de-vie care, parcă, se înalţă la cer. Cu toate că, la prima vedere, pare un castel şi atât, Canon este mai mult decât prietenos pentru vizitatori. Cu o programare făcută şi 150 de dolari în buzunar, ai şansa să deguşti producţia aromată de vinuri a castelului.

Un alt exemplu de prietenie este Castelul Relais Franc Mayne, situat chiar în afara oraşului St. Emilion. Deşi castelul a fost construit în sec. al XVI-lea, abia din 2009 funcţionează ca hotel. Fiecare cameră are un design diferit (există chiar şi o casă în copac, care arată ca o cabană elveţiană), însă predomină albul şi negrul: pereţi albi, lenjerii de pat albe şi negre, abajururi negre, perne albe şi gresie în carouri alb-negru.

Pe măsură ce conduci prin Bordeaux, ţi se dezvăluie peisaje paradisiace, cu drumuri lăturalnice şi întortocheate prin podgorii şi livezi de kiwi, un labirint care te conduce la Castelul Puygueraud, o clădire din vârful unui deal, cu un turn care seamănă cu pălăria portocalie a unei vrăjitoare. Aici, eşti întâmpinat de Cyrille Thienpont, al cărui tată deţine Puygueraud şi mai multe alte castele, care nu mai conteneşte să-şi laude producţia de vinuri, în timp ce stă la o masă de lemn, lângă pivniţă. Predomină Merlot-ul, cu cireşe negre şi coacăze, despre care chiar Thienpont declară: "un vin cu fructe de culoare închisă şi cu mai multă eleganţă, pe care îl poţi cumpăra la preţul de nici 20 de dolari".

Încheiem periplul nostru la Castelul Jean Faux, unde proprietarul Pascal Collotte invită pe toţi cei care îi calcă pragul la un prânz extravagant. Collotte, care a lucrat în afaceri, este un om de-o veselie incredibilă, exuberant, cu o mulţime de opinii cu privire la situaţia actuală din Bordeaux. (Vinul său, o combinaţie între Merlot şi Cabernet Franc, se numără printre cele mai bune băuturi din lume.)

Aici, orice prânz durează aproximativ patru ore. Nici nu are cum să fie altfel, din moment ce nu te mai saturi să te înfrupţi din preparatele de pe masă (şuncă, cârnaţi, carne de pui prăjită, cartofi prăjiţi în grăsime de pui, omletă cu trufe negre, legume sotate în unt, patru sau cinci feluri de brânzeturi şi, desigur, vin) şi să-l asculţi pe vorbăreţul Pascal.

 

 

 

Autor: Irina B.

sursa foto: hotelbordeauxcentre.com

 

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: Cabernet Sauvignon, degustare, Merlot, vin, vinuri
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement