La un pahar de vorba

Home « Turism « Degustare vin

Vara este în toi, soarele arde de zori, iar noi suntem mai mult ca oricând dornici să ne răcorim cu un vin alb, ţinut la o temperatură care să ne vibreze toate simţurile. La urma urmei, a fost o iarnă “muito” lungă...

Dacă nu ai încercat încă vinurile portugheze, ţin să-ţi mărturisesc că nu ştii ce-ai pierdut. Însă mai ai timp să tragi o fugă până în Portugalia şi să te bucuri de vinurile marca Vinho Verde. Vinho Verde este o zonă din nord-vestul Portugaliei, cu 21.000 de hectare de viţă de vie şi 45 soiuri de struguri care ajung să fie exportate în peste 100 de ţări.

Proximitatea zonei de mare, cu multe zone viticole chiar de-a lungul coastei Atlanticului, oferă vinurilor arome unice, de neconstestat, iar aciditatea echilibrată a vinurilor Vinho Verde le face clare şi perfecte pentru o mare varietate de alimente, în timp ce procentul mai mic de alcool face din aceste vinuri o alegere frumoasă pentru o după-amiază petrecută cu prietenii.

 

Strugurii Vinho Verde sunt renumiţi pentru aroma lor distinctivă, foarte asemănătoare cu cea a Viognier, Gewurztraminer și Petit Manseng, sugerând note de caise și piersici. Vinul produs este neobișnuit de limpede, și , în general, ridicat în aciditate, cu un nivel de alcool de 11.5 % - 12.5 %.

 

O trăsătură specifică acestor vinuri este adaptabilitatea la diferite reţete şi preparate. Doar pentru că sunt produse portugheze, asta nu înseamnă că trebuie să se potrivească exclusiv alimentelelor specifice acestei ţări. Din moment ce vinurile sunt produse aproape de mare, există o legătură evidentă cu felurile de mâncare pe bază de peşte şi fructe de mare. Bineînţeles, la fel de bine acompaniază carnea de pui şi legumele proaspete de vară.

 

45 de soiuri diferite de struguri este un răsfăţ maxim pentru orice împătimit de vinuri alese. Vinificatorii din Vinho Verde au perfecţionat arta de amestecare a strugurilor, iar rezultatul este unul pe măsură: unele dintre cele mai parfumate şi revigorante vinuri portugheze. Mai mult, se ia în calcul fabricarea unor vinuri unice din soiuri de plante. Acestea vor purta numele de Vinho Verde pe etichetă, dar şi nume precum Alvarinho şi Loureiro.

Alvarinho este un soi de vin care miroase a vară, cu un colorit asemănător spicelor de grâu, note intense de gutui, piersici, banane, lămâie, fructul pasiunii, flori de portocal, nuci şi un indiciu bogat de miere.

 

Loureiro este un must din struguri cultivat în întreaga regiune de nord-vest a Portugaliei, dar prosperă în apropierea zonelor de coastă. Este foarte parfumat şi aromat, cu note de lămâie, frezie, trandafir şi miere.

 

După tot acest periplu pe ţărmurile portugheze, nu ne rămâne decât să închinăm un pahar de vin în cinstea noastră şi să strigăm în cor: Saúde!

 

 

Autor: Irina B.

sursa foto: visitportoandnorth.travel

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: degustare vin, soiuri de struguri, vin, vinuri
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement