Vinurile romanesti, printre cele mai bune din lume

Home « Turism « Degustare vin

Vinurile au prezentat de-a lungul timpului interes pentru fiecare degustător fidel sau pasionat de arta vinurilor de calitate.

Şi nu orice vin, ci, în speţă, cele vechi, care au ştiut cum să se afirme pe acest segment viticol.

Prin ce?

Arome, calitate, rafinament, vechime (unele vinuri vechi chiar au prioritate în faţa celor contemporane).

La calitatea unui vin contribuie si crama, care trebuie să fie foarte bine organizată, să ofere condiţiile necesare astfel încât vinurile să fie depozitate corespunzător, pentru ca rezultatul să fie cel aşteptat!

Atunci când vorbim de vinurile româneşti, ei bine, ele se numără printre cele mai bune din Europa, chiar şi din lume. Sunt recunoscute pentru aromele inconfundabile şi calitatea desăvârşită.

Nu de puţine ori, vinurile noastre româneşti au concurat cu cele mai renumite branduri de vinuri internaţionale, tocmai pentru că au ştiut să le facă faţă cu brio.

De exemplu, în luna aprilie, trei vinuri româneşti produse de casa de vinuri Domeniul Coroanei Segarcea au luat două medalii de aur şi una de argint la un concurs internaţional de Vin, care s-a desfăşurat în zona viticolă Bordeaux.

Cele trei vinuri câştigătoare sunt un Sauvignon Blanc, un Chardonnay şi un cupaj de Fetească Albă, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Pinot Gris. Acestea au fost premiate cu Medalia de Aur pentru Sauvignon Blanc 2011, Medalia de Aur pentru Onoare 2011 şi Medalia de Argint pentru Chardonnay 2011.

Şi dacă ţinem cont că vinurile româneşti au obţinut diverse medalii şi premii în anii anteriori, atunci avem de ce să fim mândri! Printre acestea se numără Sauvignon Blanc 2011 - Medalie de Aur la Selections Mondiales de Vins, Canada 2012, Sauvignon Blanc 2009 - Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles, Belgia 2010, Tămâioasă Românească 2011- Medalie de Aur la Vinalies Internationales, Franţa 2012, Tămâioasă Românească 2011- Medalie de Aur la Los Angeles International Wine & Spirits Competition, SUA 2012, Merlot 2007 - Medalie de Aur şi 'Cel mai bun Merlot din România la Mondial du Merlot, Elveţia 2010.

Unde găsim aceste vinuri?

În crame precum cea de la Recaş, Jidvei, Garboiu, Wine Princess, Vincon sau Domeniile Sâmbureşti şi lista poate continua.

De ce aceste crame?

De exemplu, la crama de la Jidvei, vinul este obţinut prin metoda tradiţională champenoise, care presupune o a două fermentare şi livrarea în aceeaşi sticlă.

Aici, vinul trebuie să aibă o aciditate ridicată, dar şi un grad alcoolic până la 10-10,5 % vol alcool.

Printre cramele cele mai renumite se numără cele din judeţul Vrancea, una reprezentativă fiind crama Paradis, ce aparţine lui Vincon Vrancea.

Aşa cum îi spune şi numele, crama Paradis chiar “răsfaţă” pe toţi cei care îi calcă pragul. Aici, vinul este păstrat în butoaie de stejar pentru un buchet perfect conturat şi o culoare aparte. Tocmai de aceea, rezultă un vin cu o personalitate distinctă şi complexă, ce oferă o experienţă pură a bogăţiei aromatice.

Ar mai fi de adăugat faptul că Vincon Vrancea deţine cea mai mare rezervă de distilat de vin, aproape 1 milion de litri, unele vinuri având onorabila vârstă de 31 de ani.

La mare căutare este şi crama de la Recaş, unde vinurile au arome directe, cu un plus de fruct şi cu taninuri mai prietenoase.

Aceste soiuri de vin sunt tinere, cu arome de coacăze şi gem de prune uşor zaharisit, peste care se toarnă tonuri de zmeură coaptă, vanilie, dar şi boare mentolată.

Mai mult, pe parcurs, alcoolul este echilibrat de senzaţiile dulci gemoase şi de taninurile suficient de catifelate, care aduc o notă de ciocolată amăruie peste fructele negre. O adevărată nebunie!

În cramele restaurantelor de lux şi la câteva magazine sunt sticle de vin cărora trebuie să dai echivalentul a opt salarii medii. De exemplu, Pomerol Chateu Petrus, un vin roşu franţuzesc, conduce în topul sticlelor preţioase. Costă 1.300 de euro la Vinexpert, unul dintre cele mai mari magazine de profil. Şi, cum e normal, preţul creşte dacă vrei să-l bei într-un restaurant cu pretenţii, precum Heritage, Casa da Vino, Bonton sau la Gondola.

Dintre cele româneşti, cel mai preţuit e un Cabernet Sauvignon Murfatlar, din 1937, un vin roşu, demisec, care costă 800 de euro. Apoi, la 450 de euro, poţi alege între un Roşu de Minis din ’44 ori un Chard Onnay de Murfatlar.

 

Autor: Irina B.

Sursa foto: karavi.wordpress.com

 

Publicat in: iunie 2013
Etichete pentru acest articol: crama, crama Bucuresti, crame, vin, vinuri
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement