Grecia culinara, o plimbare gastronomica prin tara Elena !

Home « Turism « În Europa
Situata pe malul Marii Mediterane, Grecia este o tara plina de istorie si dotata cu unele dintre cele mai savuroase ingrediente culinare din lume. 
Asadar, daca ajungeti in aceasta vara pe taramul "Eladei", nu ezitati sa incercati bucataria traditionala greaca, alaturi de un pahar de ouzo. Pentru a va fi mai usor, am trecut in revista alimentele pe care trebuie neaparat sa le gustati in Grecia: imbina in fel si chip cu mancare, cum ar fi tzatziki (iaurt, castraveti, usturoi) melitzanosalata (salata de vinete) sau fava (piure cremos de mazare). Dar sa nu uitam nici de minunata taramasalata, o salata de icre de peste, pe baza de paine sau de cartofi. Se serveste cu putin ulei de masline si cu suc de lamaie!
In toate gospodariile grecesti se mananca dolmades, o varianta a sarmalelor noastre rulate in frunza de vita de vie. In general, dolmades se servesc cu orez inauntru, dar exista si variante cu carne.
Grecia este cunoscuta pentru locurile incarcate de istorie, motiv pentru care a fost intotdeauna o destinatie adorata de turisti. Un alt avantaj al grecilor sunt preparatale culinare precum shaorma greceasca sau salata cu bucati mari de branza feta, asezonata cu un strop de ulei de masline.
Radacinile bucatariei grecesti s-au format in casele oamenilor. Grecia este o tara agrara, iar gospodinele au gasit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon.
Cele mai importante ingrediente de pe teritoriul Greciei sunt semintele, legumele, vegetalele, uleiul de masline, produsele lactate, pestele si fructele de mare.
Meniurile includ salate proaspete din legume de sezon si fructe. Dulciurile fac parte din meniurile festive si nu se consuma zilnic.
Fiecare zona din Grecia, fie ca este parte din continent sau insula, se remarca printr-un preparat specific. Grecul isi lauda „marfa” si spune ca nu mananci altundeva un produs similar la fel de gustos sau la fel de bine gatit.
Grecii sunt foarte ospitalieri si amabili. De fiecare data cand am facut o consumatie putin mai mare, toti cei de la masa am primit cate o prajitura sau o inghetata, iar la iesirea din restaurant cei care servesc la masa vin sa dea mana cu clientii si fac multe urari, fiind foarte zambitori. Afacerile grecilor sunt de obicei afaceri de familie, iar cei pe care ii veti vedea servind in restaurant fac parte de obicei din familia celui care detine restaurantul.
Insula Thassos impresioneaza turistii an de an prin bucate traditionale, peste proaspat, gratare si deserturi minunate; specific acestei frumoase insule este mierea de pin, uleiul de masline (de calitate superioara) si preparatele din carne de miel la gratar ( in special in satele de munte).
Insula Lefkada este recunoscuta pentru partea culinara. Feluri de mancare traditionale incanta in fiecare sezon turistii straini sositi pe aceasta insula mica dar superba.
Insula Zakynthos poate fi pentru pofticiosi o destinatie culinara de marca, specificul locului include branza Lathotiri – feta tinuta cateva luni in ulei de masline siKuneli stifado – tocanita de iepure cu scortisoara si bucati de feta. 
Parga este renumita pentru traditia culinara care imbina zona mediteraneeana,bazata pe fructe de mare si peste cu specificul satelor de munte unde se prepara gratare si carne la cuptor. In Parga recomandam zona portura unde restaurantele se intrec in oferte si meniuri bogate.
Nu in ultimul rand, incercati sa va indreptati si catre localurile de pe malul marii, unde se servesc pesti si calamari proaspat luati din Marea Mediterana sau din Marea Egee. Grecii sunt mari fani ai caracatitei, fie ea la gratar sau marinata!
 
 
 
sursa foto: pinterest 
Publicat in: august 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement