La Tomatina – bataia cu rosii

Home « Turism « În Europa

La Tomatina este un festival "de lupte" cu roşii, care are loc în ultima miercuri a lunii august în fiecare an, în oraşul Bunol, aproape de Valencia, în Spania. Mii şi mii de oameni vin din toate colţurile lumii pentru a lua parte la această bătaie cu roşii, considerată "cea mai impresionantă luptă cu alimente", în care mai mult de o sută de tone de roşii coapte sunt aruncate în stradă.

Festivalul oferă muzică, parade, dans şi focuri de artificii, iar în noaptea dinaintea luptei cu roşii, participanţii iau parte la un concurs de gătit paella.

Înainte de 2013, în jur de 40.000 - 50.000 (raportaţi 50.000 în 2012) de oameni se înghesuiau la această luptă uriaşă cu roşii, în condiţiile în care populaţia oraşului Bunol numără nu mai mult de 9000 de locuitori. Însă, de anul trecut, numărul participanţilor a fost diminuat (doar 20.000 de norocoşi), ca urmare a unei taxe.

Ce se petrece în cadrul festivalului...

În jurul orei 11 a.m., primul eveniment de Tomatina începe. Multe camioane transportă tonele de tomate în centrul oraşului, în Plaza del Pueblo. Roşiile provin din Extremadura, deoarece acestea sunt mai puţin costisitoare. Practic, festivalul nu începe până când o persoană curajoasă urcă în vârful unui stâlp înalt, care a fost uns cu grăsime înainte, pentru a recupera o bucată de şuncă.

Semnalul începerii luptei se "trage" cu tunuri de apă şi începe haosul. Odată ce s-a dat startul la bătălie, fiecare concurent este pe cont propriu. Cei care participă la acest eveniment sunt încurajaţi să poarte ochelari de protecţie şi mănuşi de protecţie. În plus, ei trebuie să strivească roşiile înainte de a le arunca din măsuri de siguranţă. O altă regulă este că nimeni nu are voie să aducă în această luptă obiecte care ar putea provoca rănirea cuiva, cum ar fi sticlă. Deşi este interzisă ruperea hainelor adversarilor, mulţimea tinde să ignore acest lucru şi în mod invariabil rupe îmbrăcămintea oricui, fie bărbat sau femeie.

După exact o oră, luptele se termină atunci când tunurile de apă dau semnalul încă o dată. În acest moment, nicio roşie nu mai poate fi aruncată. Procesul de curăţare implică utilizarea de maşini de pompieri pentru a pulveriza apă pe străzi, furnizată de la un apeduct roman.

Autorităţile par mai preocupate de curăţarea oraşului decât de curăţarea vizitatorilor, aşa că unii oameni se spală în râul Bunol. Odată ce pulpa de roşii este spălată, terenul este curat ca urmare a acidităţii tomatelor.

 

Cum a început La Tomatina...

Lupta cu roşii este o tradiţie puternică în Bunol încă din 1944 sau 1945. Nimeni nu este complet sigur de originea acestui eveniment. Teorii posibile despre cum a început Tomatina includ o luptă locală cu alimente printre prieteni, un război de clasă juvenil, o farsă făcută unui muzician care cânta prost în piaţa oraşului sau o coliziune a unor camioane. O teorie populară spune că locuitorii nemulţumiţi ai oraşului au atacat consilierii oraşului cu roşii în timpul unei sărbători locale.

 

Oricum ar fi, lupta cu roşii a fost atât de populară, încât a început să fie repetată în fiecare an, ajungând, în 2014, una dintre cele mai mediatizate festivaluri ciudate. Totuşi, sărbătoarea a fost interzisă în timpul lui Francisco Franco, pe motiv că nu avea nicio semnificaţie religioasă, dar a revenit în 1970, după moartea sa.

Unde este localizat Bunol...

Bunol este un oraş şi municipiu în provincia Valencia, Spania, şi este situat la aproximativ 38 km vest de oraşul autonom - Valencia.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: nttviajes.com

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: Bunol, gastronomie, La Tomatina, suc de rosii
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement