L'Oxalys, un “axis mundi” al gastronomiei

Home « Turism « În Europa

Vara înseamnă în primul rând căldură. Foarte multă căldură! Și pentru că vom căuta cu disperare un loc răcoros în care să ne retragem, vă propun să mergem, momentan doar cu ajutorul imaginatiei, la munte. Dar nu într-un loc suprapopulat de turiști, ci în stațiunea franceză Val Thorens.

 

Val Thorens, L'Oxalys și o poveste fascinantă 

Name

Ce are atât de special Val Thorens încât a devenit atracția numărul unu printre schiorii din întreaga lume? În timp ce unii ar spune că este cea mai înaltă stațiune de schi din Europa, alții s-ar gandi la zăpada de pe cei 600 de kilometri de pârtii, iar câțiva vor aminti de L'Oxalys. În Val Thorens nu există decât două anotimpuri - iarna, când e plin de turiști, din decembrie până în aprilie, și un sezon al acalmiei turistice în restul anului.

Name

În 2002, chef Jean Sulpice lansa restaurantul L'Oxalys, la 2.300 m altitudine, în Alpii Francezi. De atunci L'Oxalys a fost recompensat cu două stele Michelin pentru preparatele delicioase servite clienților săi. Este catalogat drept restaurantul elitist aflat la cea mai mare altitudine din Europa, de specialiștii din domeniul ospitalității și gastronomiei. La doar 24 de ani, Sulpice vroia să demonstreze că în ciuda altitudinii și a problemelor de ordin climateric, putea aduce elemente noi în meniul sărăcăcios pe care îl puteai întâlni la restaurantele din zona Val Thorens. Nu doar zăpada a constituit un obstacol pentru Sulpice, ci și umidititatea și presiunea atmosferică de la această altitudine. Procesul de fierbere e mai lent, produsele de patiserie se usucă mai repede, vinurile îmbătrânesc într-o lună cât altele în cinci, iar zăpada te lasă fără provizii săptămâni întregi.

Dar a reușit să transforme un restaurant mic într-unul căutat de zeci de schiori, a diversificat meniul astfel încât să poți comanda mai mult decât racleta și tartifleta, iar în 2006 și 2010 a fost premiat cu stele Michelin.

 

Călătorie în lumea aromelor L'Oxalys 

Name

Numele restaurantului înseamnă în română “măcriș sălbatic”. Odată ajuns la înălțime, ești întâmpinat cu voie bună de Sulpice. La intrarea în restaurant cu siguranță vei fi surprins de impresionanta colecție de ghiduri Michelin, cel mai vechi datând din 1908 - primit de Sulpice de la bunicul său. Atmosfera este relaxată, turiștii vin direct de pe pârtii îmbrăcați în costume moderne de schi, iar preparatele te fac să te simți ca într-un luxos restaurant din inima Parisului, nicidecum la 2.300 de metri altitudine.

Name

La L'Oxalys te poți delecta cu preparate din bucătăria franțuzească, în timp ce admiri zăpada de pe culmile muntoase din Valea Belleville. Sulpice a transformat afacerea familiei într-un restaurant modern, elitist, unde aventura constă în descoperirea aromelor din farfurie. Vinurile îți vor fi descrise în detaliu și selectate de soția lui Sulpice, somelier la L'Oxalys. Favoritele turiștilor se pare că sunt Scoicile Grand Perron cu sos de alune, peștele crud cu salată verde proaspătă, dar și porumbelul în combinație cu foie-gras fiert într-o crustă de patiserie, cu suc de lemn dulce și cu grâu german. Sau poate preferi să te delectezi cu aromele pline de dulceață ale unei porții de merringue cu bezea și măr cu topping de anason stelat și sirop de lemn dulce. Indiferent de ce alegi, la final nu uita să ieși pe terasa restaurantului pentru a admira un apus de soare în Canionul Caron. Vei descoperi ce înseamnă un colț de rai pe pământ...

 

Cine este Jean Sulpice? 

Name

Sulpice este un împătimit al muntelui, un chef ce adoră bucătăria franceză, iar din 2002 este și proprietarul restaurantului L'Oxalys. Provine dintr-o familie cu tradiție în conducerea restaurantelor, bunicul său fiind proprietarul a două restaurante în Aix-les-Bains. Conform propriilor declarații, pasiunea pentru arta culinară și-a descoperit-o la 14 ani, după un stagiu de practică într-un restaurant. Avea 19 ani când a fost cooptat în echipa cheful-ui Marc Veyrat. A scris până acum patru cărți de bucate și predă cursuri de gătit în bucătăria de la L'Oxalys. A avut ambiția de a nu renunța la visul său, iar acum speră să obțină a treia stea Michelin pentru restaurantul său. Iar dacă alături de talentul, pasiunea și răbdarea sa adaugi o echipă de 20 de oameni la fel de dedicați gastronomiei, atunci obții cu siguranță rețeta succesului tipic franţuzesc.

 

 

Sursa foto: http://www.restaurant-loxalys.fr/uk/

 

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: mai 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement