Ce poti manca in Istanbul?

Home « Turism « În lume

Oraşul Istanbul este ca nimeni altul. Plin de contraste, frumuseţe transcendentă, istorie de neegalat şi credincioşi îmbrăcaţi tradiţional care frecventează moscheele, Istanbul este singurul oraş din lume traversat de două continente, apele Bosforului disecând metropola de la nord la sud în partea europeană şi partea asiatică.

Cântecele repetitive ale comercianţilor din piaţă, claxoanele maşinilor şi turaţiile scuterelor contrastează cu tonurile fascinante ale celor care fac chemarea la rugăciune.

Istanbul este cel mai mare oraş din Turcia şi timp de 16 secole a servit drept capitala a nu mai puţin de patru imperii diferite: roman (330 - 395), bizantin (395 - 1204 şi 1261 - 1453), latin (1204 - 1261) şi otoman (1453 - 1922).

Iar mâncarea este...DI-VI-NĂ! Oriunde te-ai afla, aromele îmbătătoare ale preparatelor tradiţionale te vor cuceri şi te vor face să declari că bucătăria turcească este unică.

1) Simit

Plimbă-te pe străzile oraşului suficient de devreme şi vei vedea cum stocurile de Simit proaspăt coapte sunt transportate în tot oraşul. Un inel de pâine delicioasă acoperit cu seminţe de susan, Simit-ul este consumat în mod tradiţional simplu, cu "Çay" (ceai servit fără lapte) sau la micul dejun cu adaos de peynir (brânză), domates (roşii) sau salatalık (castravete).

2) Türk kahvesi (cafea turcească)

Ritualul cafelei şi produsul în sine diferă foarte mult faţă de ofertele lanţurilor de cafenele americane. Cafeaua este, de fapt, făcută încet, la foc mic, pe un aragaz şi servită în cupe de dimensiunile unui espresso. Turcii au chiar un vas special în care prepară cafeaua, numit "cezve", din cupru sau oţel inoxidabil.

3) Kahvaltı (mic dejun)

Dacă ai văzut vreodată o masă uriaşă, în stil Tudor, îţi vei da seama de modul în care turcii tratează prima masă a zilei. Uită de bolurile cu cereale sau de feliile de şuncă şi fă-ţi timp pentru un mic dejun turcesc, cu produse proaspete, cum ar fi roşii, castraveţi, măsline, împreună cu brânzeturi din oraşul Van, ouă, produse de patiserie etc.

4) Lahmacun

Cuvintele "proaspăt făcut" şi "al naibii de bun" pot defini acest preparat turcesc, "Lahmacun", compus dintr-un aluat subţire şi acoperit cu un amestec minunat din carne de miel tocată şi ardei tăiat cubuleţe, apoi copt un minut într-un cuptor de pizza şi asezonat cu pătrunjel proaspăt, zeamă de lămâie.

5) Dur

Localnicii ştiu de "dur", noi ştim de "frigărui". Însă preparatul lor diferă cu mult de cel european! De acest lucru s-a convins însuşi Anthony Bourdain, prezentatorul emisiunii culinare "No Reservations", care a declarat că durul este o "torpilă de arome şi gusturi".

Carnea de miel bine aromată şi condimentată este învârtită în jurul grătarului, apoi pusă în lipii, împreună cu ceapă roşie, roşii, pătrunjel şi, foarte important, sumac (condiment). Bucăţile de lipie se rulează şi se pun deasupra cărbunilor pentru ca ingredientele din interior să-şi împrumute din arome.

6) Fasulye

Orice restaurant turcesc serveşte "fasulye" (fasole), un ingredient important în bucătăria turcească, ce poate fi gătit ca mezze (aperitiv) sau ca fel principal.

7) Bal

În caz că nu ştiai, Turcia produce o miere incredibilă, de culoarea chihlimbarului, ce îţi este servită la orice colţ de stradă în pahare. Pereţii acestora sunt căptuşiţi cu miere din munţii Kackar sau cu propolis (considerat a fi un antibiotic natural).

 

8) Künefe

Nu este nici un secret faptul că săratul şi dulcele fac o echipă frumoasă. Iar turcii îmbrăţişează această idee, creând "künefe", o cremă de brânză albă servită cu pepene galben dulce şi miere sau cu gem pe pâine.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: thecutlerychronicles.com

 

Publicat in: aprilie 2014
Etichete pentru acest articol: bucataria turceasca, delicatese, gastronomie, retete culinare
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement