Destinatii culinare in Europa !!

Home « Turism « În lume
Turismul culinar a inceput inca de cand europenii calatoreau luni de zile pentru a aduce ceaiurile si mirodeniile asiatice in orasele natale. In prezent, turismul culinar ofera vizitatorilor o imagine detaliata asupra culturii locale. 
Londra este o metropola agitata, ce reuneste numeroase culturi de pe tot globul, astfel ca aici se regasesc numeroase de optiuni culinare, din toate bucatariile lumii.
La origini, bucataria tipic englezeasca era definita din feluri simple de mancare, preparate din ingrediente locale. Cu toate acestea, în prezent, modul britanic de a gati a evoluat, iar printre cele mai cunoscute feluri traditionale se numara pestele cu cartofi prajiti, placinta cu rinichi si ficat, placinta pastorului, carnatii englezesti sau budinca Yorkshire.
Pasiunea francezilor pentru mancare este binecunoscuta pe toate continentele, iar devotamentul lor pentru gastronomie face din bucataria frantuzeasca una dintre cele mai apreciate din lume. Fiecare regiune din Franta are propriile obiceiuri culinare, însa Paris le reuneste pe  toate, în bistro-uri si cafenele sau în restaurante renumite ce apar în Ghidul Michelin. Printre cele mai apreciate si faimoase delicii frantuzesti se regasesc clatitele, baghetele, quiche Lorraine, coq au vin, supa de ceapa, fois gras sau croissante.
Daca ajungi in Roma, trebuie neaparat sa incerci pastele Carbonara - nu se servesc intotdeauna cu spaghete si sunt mai bune decat oriunde in lume. Carciofi (Anghinare) este un alt preparat ce merita incercat, mai ales in sezonul anghinarelor cand sunt umplute cu usturoi si gatite cu ulei de masline sau prajite; iar daca pornesti o zi in plimbare pe dealurile Toscanei ai toate sansele sa fii uimit de preparatele desavarsite facute din ingrediente atat de simple. Meniul toscan imbie turistul cu paine proaspata, branzeturi fine si vinuri aromate. Tocanitele cu ciuperci sunt ridicate la rang de delicatese, servite langa o bucata rumenita de ciabatta.
Odata ce ajungi in Istanbul este imposibil sa nu gusti kebap-ul. Numele de kabap vine de la stilul de gatit al preparatului (Kuyu kebabi), unde kuyu inseamna "bine". Ideea este ca mielul sa fie gatit incet si bine pentru a avea un gust delicios. Menemen este o reteta de omleta turceasca, cu rosii, ardei si ceapa, foarte gustoasa. Kibbeh se face din grau maruntit, ceapa tocata, carne de vita macra, de miel, capra sau carne de camila. forma cea mai populara a acestui preparat este de crochete umplute cu carne. De asemenea, trebuie sa va spunem ca Baclavaua trebuie neaparat incercata, caci nicaieri nu veti gasi alta mai gustoasa! 
Bacalao al Pil-Pil este un fel de mancare delicios din aceasta regiune a Spaniei. Acesta se prepara din sosul pe care il lasa peste gatit lent la tigaie cu usturoi si ulei de masline. Un alt fel de mancare delicios  este Chipirones (calamar) pregatiti in propria lor cerneala cu ceapa, rosii, usturoi si vin alb. Nicidecum nu trebuie sa ratati deliciosii churros.
Carnea se gaseste din belsug in bucataria belgiana. Cum in mod traditional in Belgia se vana mult, carnatii si pateurile din vanat, mai ales din carne de mistret, fac parte din traditia culinara, in special in muntii Ardeni. La fel, fripturile de iepure sau de fazan. Dar cea mai indragita este carnea gatita la foc mic – de vita, rata, pui sau porc. In loc de vin, ca vecinii francezi, belgienii folosesc in mancare bere, inspirati de vecinii germani. Asa ca fripturile si tocanitele belgiene sunt pe placul tuturor! Crevetii si fructele de mare se gasesc din abundenta in Belgia. Pescuite din apele reci ale Marii Nordului, acestea au o calitate deosebita. 
Cand vizitezi Bulgaria, cauta o „mehana”, taverna cu mancare traditionala, si incearca macar cateva dintre preparatele lor tipice. Gusta zacusca locala, taratorul (o supa rece cu iaurt, castraveti, usturoi, marar), drs'kovka (ciorba de burta cu ardei iute), ciorbele de varza sau fasole ori mis-masul (o mancare cu ardei capia si branza faramitata). Preparatele calde din legume (iahnie, plachie, ghiveci, musaca) au gust picant. Ca si noi, bulgarii mananca multa paine alba, deci nu va trebui sa ceri insistent un cos la masa. Dintre dulciurile traditionale, incearca placintele, banitsa (care aduce cu pasca romaneasca), gogosile, baclavalele, orezul cu lapte, compotul din fructe uscate si, desigur, parfumata dulceata de trandafiri.
In Creta incearca scoici si homar proaspat, reteta locala de musaca si chiftelute sau tocanita de miel cu ierburi aromatice. Santorini are un ecosistem unic, creat in urma eruptiilor vulcanice, legumele de aici avand din acest motiv un gust unic. Fava (mazarea galbena), rosiile cherry, vinetele albe si caperele sunt specifice acestui loc. 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: iulie 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement