Festivalul de la Cannes, scurt istoric

Home « Turism « În lume
Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe odată cu inițiativa lui Jean Zay, fost ministru al Educației și Artelor, care, a dorit să pună în Franța, bazele unui eveniment cultural capabil să rivalizeze cu Festivalul de Film de la Veneția. Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediție a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfășurat în 1939, sub președinția lui Louis Lumiere.
Totuși, din cauza circumstanțelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc la 20 septembrie 1946, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost inițiat de scriitorul Philippe Erlanger și l-a avut președinte pe Robert Fabre-Lebre. Au fost prezentate 63 de filme de scurtmetraj și 44 de filme de lungmetraj.
Festivalul de Film de la Cannes își câștigă notorietatea în anii 50, datorită prezenței a numeroase staruri și personalități internaționale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.
România este prezentă cu cinci producţii cinematografice în programul ediţiei din acest an Festivalului de film de la Cannes, ce se va desfăşura în perioada 11 - 22 mai.
''Sierranevada'', noul film al regizorului Cristi Puiu, şi ''Bacalaureat'', noul film al lui Cristian Mungiu, au fost selecţionate în competiţia oficială, în timp ce pelicula ''Câini'' a regizorului Bogdan Mirică este selectat în secţiunea ''Un Certain Regard''.
Tot la Cannes merg şi două scurtmetraje româneşti: ''4:15 P.M. Sfârşitul Lumii'', în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje, iar ''Toate fluviile curg în mare'', în regia lui Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation, iar producatorul Anamaria Antoci va participa la atelierul ''Cannes Producers On The Move''.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: mai 2016
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement