Pastele si Invierea Domnului, traditii si obiceiuri !

Home « Turism « În lume
Invierea Domnului este una dintre cele mai importante si mai frumoase sarbatori ale crestinatatii. Ea are darul de a aduce familia impreuna si este plina de obiceiuri traditionale pe care le pot pune in aplicare mamicile, taticii si copiii din Romania.
Saptamana Mare: ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, este o perioada importanta de interiorizare si comemorare. Acum se rememoreaza Patimile lui Iisus, chinurile prin care a trecut, de la tradarea Lui de catre Iuda, pana la rastignirea pe cruce pe dealul Golgota, moartea si Invierea Sa.
Saptamana incepe cu Duminica Floriilor, ziua in care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim si se incheie cu Duminica Pastelui, ziua Invierii Sale. Ziua de miercuri este ziua in care Iuda l-a tradat, iar cea de vineri ziua in care a fost răstignit. De aceea aceste doua zile au devenit zile de post de-a lungul intregului an. Joia este ziua spalarii picioarelor apostolilor de catre Iisus, a Cinei de Taină, a rugaciunii din gradina Ghetsimani si a arestarii lui Iisus de catre cei ce voiau sa-l ucida.
Traditii
Ouale rosii: cel mai raspandit obicei crestin de Paste este vopsirea de oua rosii; acestea sunt nelipsite de pe masa copioasa din prima zi a acestei sarbatori si face deliciul celor mici, care abia asteapta sa le ciocneasca.
Lumina Sfanta: in noaptea de Inviere, credinciosii sunt incurajati sa mearga la biserica si sa ia lumina, ei trebuie sa aduca de acasa o lumanare,  pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate parintele din altar; lumina este simbolul Invierii; la sfarsitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor Sfintele Pasti si ii impartaseste pe cei mici.
Mielul: in  Romania, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme. Fie ca este vorba despre friptura sau drob, cei mici si cei mari se bucura de carnea gustoasa. Mielul este simbolul Mantuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.
Pasca: acest preparat dulce obtinut din aluat, branza si stafide este printre felurile preferate ale celor mici. El se prepara o data pe an de mame si bunici
Crucea: este simbolul crestinismului si este prezenta in toate ritualurile si sarbatorile crestine; este, de asemenea, simbolul Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh), al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii.
Pastele in lume
Austriecii impodobesc ouale cu frunze sau flori, apoi le introduc in vopsea legate intr-un ciorap, modelul pastrandu-se alb. Romanii folosesc si ei frunze de patrunjel sau leustean pentru decorarea oualor.
Polonezii incondeiază si ei asemenea romanilor ouale, obiceiul fiind denumit „pisanski” (de la verbul pisac, a scrie).
Bulgarii ciocnesc, in noaptea de Inviere, un ou de zidul bisericii.
In Italia preotul binecuvantează toate ouale de Pasti asezate la loc de cinste in mijlocul mesei de duminică.
Germanii aduna toti pomii de Craciun pe care îi aprind apoi in „Focul de Pasti”, simbol al trecerii iernii si venirii primaverii.
In Spania, „Semana Santa” (Saptamana Mare) este sarbatorita prin procesiuni de care alegorice, care amintesc de festivalurile de dinainte de crestinism.
A doua zi de Pasti galezii urca pe munte pentru a intampina primele raze ale Soarelui care vestesc Invierea.
In Mexic, in „Semana Santa” (Săptămâna Mare) sunt organizate spectacole avand ca subiect patimile lui Iisus Hristos, actorii purtand vesminte ca acum 2000 de ani.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: aprilie 2017
Etichete pentru acest articol: Invierea Domnului, oua rosii, masa de duminica
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement