Primul restaurant eco din Liban

Home « Turism « În lume

Imaginează-ți un loc în care poți savura mâncare excelentă, într-o atmosferă eco-friendly. În inima regiunii West Bekaa din Liban se află Tawlet Ammiq, primul restaurant eco din țară. Acesta face parte dintr-un proiect corelat cu conservarea zonei Ammiq Wetland, o biosferă de 240 de hectare inclusă în patrimoniul UNESCO. Restaurantul promovează totodată mâncarea tradițională libaneză, oferind și locuri de muncă localnicilor, în special femeilor fără studii care pot ridica însă gătitul la rang de artă.

 

„Este un loc de întâlnire al producătorilor, fermierilor și bucătăreselor din regiune. Este un proiect asociat conservării mediului, iar profitul obținut din el merge către Chouf Cedar Society și Asociația A Rocha pentru a susține și alte proiecte de conservare a zonei Ammiq, una dintre cele mai importante rezervații naturale din Liban”, a explicat fondatorul restaurantului eco, Kamal Mouzawak.

 

Pornind de la deviza „implicare și sprijin pentru alţii”, patronul libanez le oferă locuitorilor din West Bekaa Valley oportunitatea de a se implica direct în această afacere, de la organizarea bucătăriei, până la prepararea produselor și aprovizionarea cu vinuri. De altfel, Bekaa Valley este un teren fertil care aproviziona Roma antică cu grâne și vinuri în vremuri biblice.

 

Design green şi preparate libaneze tradiţionale

 

Arhitectura restaurantului Tawlet Ammiq este 100% green, cu mobilier realizat din sticle de vin și lemn reciclat, iar per ansamblu consumul de energie necesar funcționării sale este cu 80% mai mic decât într-un restaurant convențional. De tavan atârnă mici sculpturi în formă de păsări colorate, iar spațiul este luminos și relaxant.

 

Mâncărurile servite aici sunt organice și preparate local - un adevărat izvor de sănătate, dar și un mix al aromelor interesant. Clienții vor descoperi o selecție bogată de specialități culinare, între care gem de smochine și apă de trandafiri, dar și o gamă de vinuri autohtone, cu peste 100 de brand-uri, organizate în funcție de tip și regiunea de proveniență.

 

Desigur, meniul este compus din felurite mâncăruri tradiționale libaneze, precum tabbouleh, fattoush și hummus, dar și din specialități din carne roșie și pui, însoțite de deserturi delicioase, între care brânză arresh cu miere, portocale caramelizate, prăjituri cu struguri și multe altele.

 

Restaurantul poate fi închiriat pentru evenimente și, în plus, organizează cursuri de gătit și degustări de vinuri. Personalul este foarte amabil, întrucât în lumea libanezului Kamal Mouzawak oamenii sunt tratați în mod egal, de la cel care se ocupă de curățenie, până la bucătari. Generozitatea și jovialitatea omului de afaceri sunt contagioase, așa încât la final clienții sunt încântați de felul în care sunt serviți.

 

În regiunea Ammiq sunt interzise accesul public fără permis special și vânătoarea. Pe lângă vizitarea restaurantului, turiștii pot face drumeții în rezervație și își pot implica copiii în diferite activități dedicate lor.

Autor: Adina Voicu

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement