Hotelul de gheață de la Bâlea, destinația-vedetă din inima Munților Făgăraș

Home « Turism « La noi

De câțiva ani încoace Bâlea Lac este sinonim cu deja faimosul Hotel de Gheață din inima Munților Făgăraș. Din iarna 2005-2006, această zonă a început să fie vizitată din ce în ce mai mult de turiștii dornici să descopere hotelul de gheață construit în apropierea Cabanei Bâlea, singurul din Europa de Est. “Turiștii care vin aici se împart în două categorii - cei care aleg să petreacă cel puțin o noapte în hotelul de gheață, predominant străini, și cei care doar îl vizitează, mai mult români - aceasta probabil din cauza reticenței lor de a dormi pe un pat de gheață”, potrivit Adelinei Grigoroiu, marketing manager al Hotelului de gheață de la Bâlea.

Noutăți și tarife

În acest sezon au fost amenajate 10 camere duble cu pat matrimonial sculptat în gheață. Alături de hotel au mai fost ridicate patru igluuri, ideale pentru ce care își doresc mai multăgheata8.jpg intimitate. Mobilierul și accesoriile de decor sunt în întregime executate din blocuri sculptate în gheață, urmărind respectarea ultimelor tendințe în domeniu. Tema iernii 2011-2012 este  “Icy Sounds” și a fost ilustrată prin design-ul special al camerelor tematice. Fiecare cameră a avut ca sursă de inspirație câte un stil muzical consacrat: jazz, rock, dance, latino, hip-hop, chillout, muzică clasică, blues, house și trance. Și cum nu putem vorbi despre muzică fără să ne gândim la petreceri, conceptul hotelului este susținut de concerte și distracții în aer liber.

Toate camerele hotelului au același tarif, de 300 lei pe noapte pentru 2 persoane, respectiv 150 lei de persoană, fără mic dejun inclus. Copiii între 6 și 15 ani beneficiază de reducere de 50% pentru cazare, iar pentru copiii de sub 6 ani accesul este gratuit. Micul dejun se poate comanda pentru 25 lei/zi și se servește la Cabana Bâlea Lac.

Biserica de Gheață

În schimb, puteți vizita Biserica de Gheață și pentru a vă organiza aici nunta de vis. Este o construcție bazată pe modelul și arhitectura unei vechi biserici din Sibiu. În ceea ce privește tariful pentru organizarea unor evenimente religioase la Biserica de Gheață, acestea diferă în funcție de preotul care urmează să oficieze evenimentul (în lăcașul cu caracter ecumenic pot fi organizate slujbe de reprezentanții mai multor culte religioase - ortodox, catolic, evanghelic). Costul include taxa solicitată de preot, plus transferul cu telecabina și o masă oferită preotului.

Experiențe culinare 

Proprietarii hotelului de gheață au decis că niciun turist nu poate fi pe deplin satisfăcut de serviciile oferite dacă nu degustă și preparate culinare specifice zonei. Pornind de la această idee și bazându-se pe dorința turiștilor, în special străini, de a experimenta noi arome și preparate, au fost amenajate la hotel un Ice Bar și un Ice Restaurant. În această iarnă a fost înălțată și o Biserică din Gheață, turismul religios fiind abordarea implementată de Arnold Klingeis, inițiatorul proiectului ”Hotel of Ice - Bâlea Lac.”

România este o țară a contrastelor culinare și trebuie să recunoaștem că nicio experiență turistică nu este completă fără degustarea unor bucate tradiționale. gheata17.jpgFarmecul bucatelor românești a fost unul dintre motivele pentru care reporterii BBC au decis să revină la anul în România, după ce au vizitat Hotelul de Gheață de la Bâlea. Părerea lor a fost că mâncarea este delicioasă, zona deține peisaje uimitoare, oamenii sunt primitori, iar în camere poți intra doar dacă ești îmbrăcat corespunzător. Ceea ce trebuie să faceți la cazarea în hotel este să completați un formular în care să notați alergiile de care suferiți, pentru a fi evitate momente nedorite.

Potrivit Adelinei Grigoroiu, catering-ul este asigurat de Cabana Bâlea Lac, la care sunt angajați bucătari români, însă preparatele culinare din meniu sunt stabilite de inițiatorul proiectului, Arnold Klingeis, care are experiență bogată în domeniul culinar. Turiștii optează la cazare pentru un meniu standard fie cu carne, fie vegetarian, dar și pentru diverse cocktail-uri. Meniul costă 250 de lei de persoană și se rezervă dinainte. Este un meniu compus din aperitiv format din somon afumat cu crema de ouă, sos de muștar Dijon și pâine prăjită; o porție de supă cremă de morcovi cu smântână și crutoane; medalion de vită cu cremă de ardei verde, varză de Bruxelles și piure de cartofi dulci cu rozmarin; desert care include plăcintă cu mere și sos de vanilie.

În cazul meniului vegetarian, turiștii beneficiază de aperitiv format din salată de paste cu legume; supă-cremă de morcovi cu smântână și crutoane; gratin de cartofi cu roșii, nuci și rozmarin; desert care include plăcintă cu mere și sos de vanilie. Începând din această iarnă au fost introduse în meniu și preparate noi care pot fi comandate pe durata întregii zile. Este vorba de supa cremă de legume cu crutoane, somon tartar cu sos de lămâie pe baghetă a la Hotel of Ice și gratin de cartofi cu ciuperci și mozzarella. Barul oferă o gamă largă de băuturi cu sau fără alcool, în funcție de preferințele turiștilor. Paharele înalte, sculptate în gheață, sunt ideale pentru servirea cocktail-urilor pentru care Ice Bar-ul de la Bâlea Lac este renumit.

Opțiuni pentru distracție

Să nu credeți că vă veți plictisi stând în camera dumneavoastră rece. Complexul de gheață este prevăzut cu Winter Park care oferă turiștilor ocazia practicării unor sporturi precum schi, snowboarding, snowmobiling și tubbing pe pârtii naturale. Pentru cei mai puțin curioși există posibilitatea de a se da cu săniuța sau de a patina. Parcul dispune de baby lift, care facilitează accesul spre părțile superioare ale pârtiilor, precum și de o instalație de iluminare, cu program de funcționare pentru serile lungi de iarnă. În timp ce o săniuță costă 10 lei / oră, un snowmobil costă 100 de lei / 15 minute.

Adelina Grigoroiu  spune că nicio vedetă nu a călcat încă pragul Hotelului de Gheață, în calitate de client. Cu toate acestea au fost artiști care au filmat de-a lungul timpului videoclipuri la hotel, între care cel pentru piesa “Change” al trupei Hotel FM, sau cel pentru piesa trupei Deep Central, filmat chiar în interiorul hotelului. Altă vedetă care a fimat recent acolo este Dan Negru, care a pus la cale o farsă pentru emisiunea “Plasa de Stele”.      

Dacă nu ați ajuns încă la Ice Hotel, în interiorul căruia temperatura medie este între -2 și +2 grade C, nu uitați că este deschis până în luna aprilie.

Oferta specială de Paști

Dacă vă doriți să petreceți Sfintele Sărbători Pascale fără să plecați din țară, iată că cei de la Bâlea Lac ne propun două nopți de cazare gheata7.jpgcu demipensiune, vizitarea complexului de gheață și o plimbare cu snowmobilul în jurul cabanei pentru suma de 325 lei/ persoană. Dintre preparatele pe care le veți putea savura se numără și ciorba de legume, salata de portocale cu miere, platoul asortat cu drob de miel, telemea, slănină, ouă fierte, ceapă verde și ridichi, o porție din friptura de miel la tavă cu salată orientală și ca desert o porție de clătite cu gem de căpșuni.

Hoteluri de gheață peste hotare

Hotelul de gheață Jukkasjarvi, din Suedia, a fost primul hotel din lume construit integral din gheață, în anul 1990, de Yngve Berggvist. Hotelul este deschis publicului din decembrie până în aprilie, și are 100 de camere, un Ice Bar, o sală de cinema și o biserică, construite tot din gheață. Este cel mai mare complex hotelier din lume, având nu mai puțin de 6000 de metri pătrați. În 1994, Versace a organizat o ședință foto aici. A fost de asemenea primul hotel care a pus la dispoziția clienților un bar din gheață. O cameră costă în jur de 1560 lei pe noapte.

Satul de gheață Lainio, din Finlanda, este construit pe o suprafață de 20,000 metri pătrați, dintre care 3,000 de metri pătrați sunt ocupați de hotel. A fost construit prima dată în anul 2000gheata25.jpg și include hotelul, un ice bar și o biserică. Turiștii pot opta pentru drumeții cu snowmobilele, pentru curse cu sănii trase de câini husky sau de reni, pentru pescuit tradițional sau pentru participarea la diferite evenimente locale. Prețul pentru o cameră dublă pornește de la 650 de lei pe noapte și poate ajunge la 1730 de lei, în cazul unui apartament de gheață.

Hotelul de gheață din Quebec, Canada, a fost inaugurat la 1 ianuarie 2001. Capacitatea hotelului este de 85 de paturi, acoperite cu sacuri de dormit și paturi din blană de reni. Singurele locuri încălzite sunt băile care se află în altă structură decât cea a hotelului propriu-zis. Aici, accentul cade pe distracție, turiștii putând participa la evenimente organizate în N'Ice Club, pot savura o cană cu cafea la Ice Cafe, pot dansa la clubul de noapte din gheață sau pot viziona un film la cinematograful, cum altfel dacă nu tot din  gheață. De asemenea, clienții pot lua parte la slujbe religioase în biserica sculptată în apropierea hotelului. Este deschis din ianuarie până în martie, iar o cameră pentru o  persoană costă în jur de 2740 de lei pe noapte.

Hotelul de gheață Kirkenes, din Norvegia, este situat în apropierea graniței cu Rusia și a fost inaugurat pentru prima dată în 2006. Are 20 de camere pentru turiști și un dom de gheață înalt de 8 metri, catalogat drept cel mai înalt din Norvegia. Hotelul include ice bar, un restaurant foarte stilat numit Gabba, sauna și o fermă cu câini husky și reni în apropiere. Este deschis din decembrie până în aprilie. O cameră single costă 2015 lei pe noapte, iar pachetul de cazare include sauna, mic dejun, trei feluri de mâncare la cină și transferul din centrul orașului până la hotel.

Hotelul Igloo Sorrisniva, din Alta, Norvegia este cel mai nordic hotel de gheață construit în Europa. Inaugurat în fiecare an începând cu 2009, hotelul oferă turiștilor ocazia de a descoperi anual noi teme de decor. Cele 20 de camere disponibile decorate cu sculpturi de gheață, alături de o galerie de artă, o biserică și un ice bar, contribuie la crearea unei experiențe unice pentru turiștii care îi trec pragul. Turiștii pot face drumeții cu sănii trase de câini husky sau reni, pot practica pescuit tradițional la copcă sau se pot bucura de plimbări cu barca pe râul Alta. O cameră costă aproximativ 1650 de lei pe noapte, iar hotelul este deschis din ianuarie până în aprilie.

Sursa foto: balealac.ro

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: gheata, hotel, ice bar, iglu, international, meniu, resort, winter park
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement