Novac afumat din Tara Barsei

Home « Turism « La noi

Ţara Bârsei este o mică depresiune intramontană din colţul de sud-est al Transilvaniei, chiar în curbura munţilor Carpaţi, reprezentând partea estică a depresiunii Braşovului, depresiune intramontană care mijloceşte legătura pe de o parte între Carpaţii Orientali şi Carpaţii Meridionali, pe de alta între provinciile istorice româneşti din interiorul şi din afara arcului Carpatic.

Zona specifică are o climă aparte ce se datorează poziţiei şi geomorfologiei sale, o mare parte din aceasta cuprinzând bazine de apă; toate acestea influenţează în mod favorabil creşterea în greutate a peştilor. Această zonă însumează condiţii excelente pentru crearea de plancton şi hrană naturală cu conţinut nutritiv ridicat pentru novac, fapt la care contribuie atât clima specifică cât şi condiţiile geologice.

Novacul afumat din Ţara Bârsei este de culoare de la galben auriu la cafeniu cu reflexe metalice, având textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu un gust consistent, de afumat, uşor sărat. În secţiune prezintă culoare alb- gălbuie, fără urme de sânge sau viscere, musculatura suculentă şi fragedă desprinzându-se uşor de pe oase, aspect de produs proaspăt. Carnea are un aspect proaspăt, moale, destul de compact, lipsit de grăsimi şi, prin urmare, de mirosuri sau gusturi neplăcute, cum ar fi acelea de nămol, aluviuni sau iarbă; gustul de peşte este fin, dulceag, plăcut, diferit de cel al peştilor de apă sărată, ce se datorează calităţii sale superioare, apei curate din zona specifică în care sunt crescuţi peştii, influenţei condiţiilor natural-geografice asupra creşterii novacului, influenţei solului specific bazinului Bârsei şi, în special, planctonului natural predominant în apele din zonă.

Afumarea peştelui este o afumare tradiţională, la cald, în dulap de afumare clasic, numit celulă de afumare, prevăzut cu sertar pentru rumeguş şi două rastele pe care se aşează bucăţile de peşte cu o distanţă de 2 – 3 mm între ele, ventilaţia asigurându-se cu ajutorul unui compresor de aer.novac afumat

Afumarea la cald, la o temperatură de 45 – 55ºC, este asigurată de căldura degajată de jarul obţinut prin arderea rumeguşului de fag, care se repartizează uniform în interiorul celului.Când operatorul consideră terminată operaţia de zvântare, după o oră – o oră şi jumătate, se adaugă rumeguş peste jarul rămas încât să se asigure o ardere cu producere de fum dens, uniform. Rumeguşul se repartizează pe toată suprafaţa focarului şi se urmăreşte cu frecvenţa de 15 minute uniformitatea afumării. Când peştele este uşor auriu se adaugă în rumeguş frunze uscate de ţelină pentru aromatizare. După aproximativ 3- 4 ore, funcţie de mărimea bucăţilor de peşte, când s-a epuizat şi rumeguşul din focar, se lasă să funcţioneze numai ventilatoarele care asigură şi răcire a peştelui la minim 35ºC. Se deschide dulapul după 20 – 30 minute, iar peştele afumat se colectează în vane din plastic, curate, căptuşite cu hârtie pergament.

 

                                                                                                                                                  Articol scris de Irina B.

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: afumare, novac afumat din Tara Barsei, peste, turism la noi
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement