Retete cu peste de Buna Vestire

Home « Turism « Retete pescaresti

Dacă tot este dezlegare la peşte, m-am gândit la un meniu cu peşte absolut delicios, de care te poţi bucura şi tu cât este ziua de lungă.

Ciorbă de peşte

 

Ingrediente: 1 kg de peşte; 2-3 roşii; 1 ceapă mare; 1 morcov; 1 păstârnac; 1 ţelină; 1 ceşcuţă de orez; 2 linguri ulei; borş; sare; pătrunjel verde

Mod de preparare: Curăţă peştele de solzi, intestine, branhii, spală-l bine şi taie-l în bucăţi potrivite. Curăţă, spală şi toacă mărunt zarzavatul, după care pune-l să se înăbuşească în două linguri de ulei şi câteva de apă. Când s-a înmuiat puţin, adaugă cca 3 litri de apă şi lasă să fiarbă 10-15 minute.

 

Pune apoi roşiile tocate şi borşul. Lasă să dea câteva clocote şi adaugă orezul spălat, apoi bucăţile de peşte şi lasă să fiarbă la foc mic încă vreun sfert de oră. Stinge focul şi presară o mână de pătrunjel verde tocat mărunt.
 

Hamsii la cuptor

Ingrediente: 500 g hamsii; 5 linguri pesmet; 5 linguri ulei de măsline; 2-3 linguri zeamă de lămâie; 4 căţei de usturoi pisat; pătrunjel verde tocat foarte mărunt; sare; piper

Mod de preparare: Curăţă peştişorii, spală-i şi sărează-i. Paralel, într-un castron amestecă pesmetul, uleiul, zeama de lămâie, piperul, usturoiul şi pătrunjelul.

Într-o tavă pune peştii unii peste alţii, deasupra pune pesmetul, presează puţin şi dă tava la cuptor 10 – 15 minute, până ce pesmetul devine auriu. Scutură peştişorii de surplusul de pesmet şi serveşte-i cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi.

 

Peşte cu legume la cuptor

Ingrediente: 250 g file de crap; 400 ml roşii în bulion; 200 ml vin alb; 1 ardei roşu; 1-2 morcovi; 1 ţelină; 1 ceapă mărişoară; 4 linguri ulei de măsline; 2 căţei de usturoi; 3-4 linguri de făină; 2 foi de dafin; piper; sare; verdeaţă tocată (pătrunjel, cimbru)

Mod de preparare: Sărează şi piperează bucăţile de crap, dă-le prin făină şi rumeneşte-le într-o tigaie bine încinsă. Odată rumenite, scoate bucăţile de peşte din tigaie şi păstrează-le deoparte. În aceeaşi tigaie, toarnă ulei, apoi adaugă ceapa tocată, ţelina tocată mărunt, usturoiul zdrobit şi ardeiul tăiat fâşii. Căleşte-le până încep să se înmoaie, apoi adaugă şi morcovii tăiaţi rondele, 2-3 linguri de vin şi înăbuşă legumele timp de 5-6 minute. Sărează şi piperează după gust, apoi ia tigaia de pe foc.

Într-o tavă adâncă aşază toate legumele, deasupra bucăţile de peşte, apoi toarnă sucul de roşii şi roşiile tocate mărunt. Adaugă şi restul de vin în tavă, frunzele de dafin rupte în bucăţi şi câteva rămurele de cimbru.

Acoperă tava cu folie de aluminiu şi bag-o în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, pentru 45 de minute. După acest interval, îndepărtează folia şi mai lasă peştele în cuptor până când se rumeneşte.

Dorada cu sos de lămâie

Ingrediente: 5 bucăţi de dorada; 200 g unt; 1 lămâie; 2 căţei de usturoi; ulei de măsline; apă; busuioc; sare; piper

Mod de preparare: Feliază lămâia şi usturoiul. Crestează bucăţile de peşte şi bagă-le în fiecare crestătură câte un cubuleţ de unt. Din loc în loc pune felii de lămâie. Aşază bucăţile de dorada într-o tavă, toarnă puţină apă şi ulei de măsline în tavă şi condimentează după gust. Bagă tava în cuptor şi din când în când stropeşte bucăţile de peşte cu sosul din tavă.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: sisterskitchen.ro

 

 

Publicat in: martie 2014
Etichete pentru acest articol: dezlegare la peste, gastronomie, retete culinare, retete peste
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement